Netanyahu BM birliklerine Güney Lübnan'ı boşaltma çağrısında bulundu

img
Netanyahu BM birliklerine Güney Lübnan'ı boşaltma çağrısında bulundu YDH

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hizbullah savaşçıları İsrail'in kara harekâtına direnmeye devam ederken, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'nü (UNIFIL) 13 Ekim'de İsrail-Lübnan sınırından çekilmeye çağırdı.




YDH- Jerusalem Post'a göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yaptığı çağrıda, Birleşmiş Milletler barış güçlerinin Güney Lübnan'dan derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail ordusunun bu tahliyeyi defalarca talep ettiğini ve defalarca ret cevabı aldığını belirten Netanyahu, barış gücü askerlerini üslerinde tutmanın onları Hizbullah için canlı kalkan haline getirdiğini söyledi.

İsrail-Lübnan sınırını denetleyen Lübnan'daki BM Geçici Gücü (UNIFIL) hakkında İbranice yaptığı video açıklamasında Netanyahu şunları söyledi:

“Buradan doğrudan BM Genel Sekreteri'ne seslenmek istiyorum. Guterres, sizin için UNIFIL'i Hizbullah'ın kalelerinden ve çatışma bölgelerinden çıkarmanın zamanı geldi. Sayın Genel Sekreter, UNIFIL güçlerini tehlikeden uzaklaştırın. Bunu hemen şimdi, derhal yapın. UNIFIL askerlerini tahliye etmeyi reddetmeniz onları Hizbullah'ın rehineleri haline getiriyor. Bu durum hem UNIFIL askerlerinin hem de askerlerimizin hayatını tehlikeye atmaktadır. UNIFIL askerlerinin yaralanmasından üzüntü duyuyoruz ve bu yaralanmaları önlemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ancak bunu sağlamanın basit ve açık yolu onları tehlikeli bölgeden uzaklaştırmaktır.”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Pazar günü Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in Lübnan'daki BM barış gücü askerlerine yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu yineledi.

UNIFIL'de yaklaşık 340 personeli bulunan İrlanda Savunma Kuvvetleri'nin Genelkurmay Başkanı, Cuma günü gözlem kulesine yapılan saldırının kasıtlı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X Sunday'de İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını kınamaması, antisemitik ve İsrail karşıtı tutumu nedeniyle Guterres'i “istenmeyen adam” ilan ettiğini ve İsrail'e girişini yasakladığını duyurmuştu.

BM birlikleri: İsrail ordusu tarafından ateş altına alındık

İsrail geçtiğimiz hafta boyunca UNIFIL personelinin güvenliği birçok kez tehlikeye attı.

Cuma günü bir İsrail tankının Nakura'daki bir gözlem kulesini hedef alan bombardımanı sonucunda biri ağır olmak üzere çok sayıda BM askeri yaralandı. 

Bir önceki gün de iki BM personeli daha İsrail saldırısı sonucu yaralanmıştı.

Ayrıca Salı günü Hizbullah, savaşçılarına Lübnan sınırındaki bir köyde BM askerlerinin yakınında bir ileri harekât üssü kuran İsrail güçleriyle çatışmaya girmekten kaçınmaları talimatını vererek onları fiilen tehlikeye attı.

UNIFIL birliklerine yönelik saldırılar, Hizbullah'ın İsrail'in güney Lübnan'da toprak ele geçirmeyi amaçlayan askeri harekatına karşı sert muhalefetiyle aynı döneme denk geliyor.

UNIFIL bir açıklama yaptı 

Lübnan'daki UNIFIL barış gücü Pazar günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, İsrail tanklarının Pazar günü ana kapıdan zorla girmesi de dâhil olmak üzere, ülkedeki mevzilerine yönelik yeni İsrail ihlalleri bildirdiğini açıkladı.

UNIFIL resmi X/Twitter hesabında şunu yazdı:

“Bir BM mevzisine zorla girmek, uluslararası hukukun ve 1701 (2006) sayılı Güvenlik Konseyi kararının bir başka açık ihlalidir. Barış güçlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı, uluslararası insancıl hukukun ve 1701 sayılı kararın ağır bir ihlalidir. UNIFIL'in yetki alanı, operasyon bölgesinde hareket özgürlüğünü öngörmektedir ve bu konudaki her türlü kısıtlama 1701 sayılı kararın ihlalidir. İsrail ordusundan bu şok edici ihlaller konusunda bir açıklama talep ettik.” 

İsrail işgaline karşı Hizbullah'ın direnişi sertleşiyor

Yaklaşık iki hafta süren çatışmaların ardından, AFP'nin İsrail'in resmi rakamlarına dayanarak yaptığı sayıma göre Hizbullah 14 İsrail askerini öldürdü.

Hizbullah savaşçıları Pazar günü erken saatlerde kurdukları pusularda en az 60 İsrail askerini yaraladı ve öldürdü.

Son 50 yılda dördüncü kez Lübnan'ı işgal etmeye çalışan İsrail birlikleri, patlayıcılarla mayınlanmış ve saklanma yerleriyle dolu kayalık arazide faaliyet gösteren iyi eğitimli, iyi silahlanmış ve motivasyonu yüksek bir Hizbullah gücüyle karşı karşıya.

Hizbullah yaptığı bir dizi açıklamada, savaşçılarının Ramya yakınlarında güdümlü füzeler ve patlayıcı aygıtlar kullanarak çok sayıda saldırıda İsrail askerlerini hedef aldığını doğruladı.  

Daha önce Lübnan'da İsrail ordusunda savaşmış ve UNIFIL'de İsrail irtibat subayı olarak görev yapmış olan Jonathan Conricus AFP'ye şunları söyledi:

“Topoğrafya işgalci bir güç için çok zorlu, Hizbullah gibi bir düşman içinse çok elverişli. Arazi aynı zamanda savunmadaki bir düşmanın konvansiyonel bir orduya karşı tanksavar füzeleri ve el yapımı patlayıcılar kullanması için birçok yol sunuyor.”

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah öldürülmeden günler önce yaptığı son konuşmada İsrail'i Güney Lübnan'ın bazı bölgelerini işgal etmeye çalışmanın tehlikeleri konusunda uyarmıştı:

“Topraklarımıza gelmek isterseniz bu güvenlik kuşağı sizin için bir bataklığa, bir tuzağa, bir pusuya, bir uçuruma ve ordunuz için bir cehenneme dönüşecektir.”