İsrail, Hizbullah'ın Hayfa operasyonunun şokunu yaşıyor

img
İsrail, Hizbullah'ın Hayfa operasyonunun şokunu yaşıyor YDH

Maariv gazetesi, İsrail’in şu anda Lübnan, Gazze, Suriye, Irak, İran ve Yemen’den fırlatılan insansız hava araçlarına karşı özel bir savunma sistemine sahip olmadığını vurguladı.




YDH - Hizbullah’ın Hayfa’nın güneyindeki Binyamina’da bir askeri üsse düzenlediği operasyon, İsrail ordusu için "zor, rahatsız edici ve sorunlu" olarak nitelendirildi.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesi, asıl sorunun, İsrail’in bu tehdide karşı lazer tabanlı bir önleme sistemi geliştirmeyi henüz tamamlayamaması olduğunu belirtti.

Lübnan’daki İslami Direniş, pazar akşamı işgal altındaki Hayfa’nın güneyindeki Binyamina’da Golani Tugayı'na ait bir eğitim kampına tek yönlü insansız hava aracı sürüsü gönderdi.

İsrail ordusu en az dört askerinin öldüğünü kabul ederken, İsrail'in acil servisi Magen David Adom, saldırıda 67 kişinin yaralandığını doğruladı.

Israel Hayom gazetesi, Golani Tugayı’ndan 52 İsrail askerinin hala hastanede olduğunu ve birçoğunun durumunun kritik olduğunu bildirdi.

Maariv, İsrail’in şu anda Lübnan, Gazze, Suriye, Irak, İran ve Yemen’den fırlatılan insansız hava araçlarına karşı özel bir önleme sistemine sahip olmadığını yeniden vurguladı.

Gazete, Binyamina’da yaşanan bu ciddi olayın, İsrail ile Hizbullah arasındaki devam eden çatışmalarda bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Burada direnişin İsrail hava savunma sistemlerine karşı oluşturduğu karmaşık zorluklar dikkat çekiyor.

Bir insansız hava aracını düşürme olasılığının füzelere kıyasla daha düşük olduğunu ifade eden Maariv, bu nedenle Hizbullah ve diğer grupların insansız hava araçlarını tercih ettiğini belirtti.

Gazete, İsrail ordusunun bu tür tehditleri savuşturmak için "savunma amaçlı önlemler almak zorunda kaldığını" kaydetti.

Gazete ayrıca, Hizbullah’ın nisan ayında güdümlü tanksavar füzeleri, roket güdümlü el bombaları ve iki intihar İHA'sı kullanarak gerçekleştirdiği saldırıyı hatırlattı.

Bunun yanı sıra, birkaç ay sonra Hurfeish’e iki patlayıcı yüklü İHA fırlatıldığına ve aynı ay içinde Golan'ın kuzeyini hedef alan bir başka patlayıcı İHA saldırısı düzenlendiğine işaret edildi.

İsrail savunma sanayii için askeri teknoloji geliştiren Tel Aviv’deki Asgard Systems CEO’su Rotem Meital’in açıklamalarına yer veren Maariv, insansız hava araçlarının doğası gereği düşük radar izine sahip olduğunu ve özellikle alçak irtifada uçtuklarında tespit edilmesinin zorlaştığını kaydetti.