İsrail, füze sıkıntısı yaşıyor

img
İsrail, füze sıkıntısı yaşıyor YDH

İsrail, Gazze ve Lübnan'da devam eden savaş ile Direniş Ekseni'nden gelen tehditler altında, hava savunma sisteminde füze önleyicilerinde eksikliklerle karşı karşıya. Uzmanlar, ABD'nin desteğine rağmen İsrail'in savunma kapasitesinin yetersiz kalabileceğine işaret ediyor.




YDH - İsrail bir yıldır Gazze ve Lübnan'da savaş halindeyken hava savunma sistemindeki roket ve füze önleyicilerinde potansiyel bir eksiklikle karşı karşıya.

Financial Times'ın uzmanlara ve eski askeri yetkililere dayandırdığı haberine göre, Washington İsrail’e bu konuda özellikle Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) füze sistemi gönderme vaadiyle yardımcı oluyor.

Fakat İsrail’in, hangi hedefleri savunmaya öncelik vereceğine karar vermesi gerekebilir.

Eski bir Amerikalı savunma yetkilisi olan Dana Stroul, "İsrail’in mühimmat sorunu ciddi. Eğer İran, İsrail'e karşı bir saldırı düzenlerse ve Hizbullah da bu saldırıya katılırsa, İsrail’in hava savunması zorlanacaktır," dedi.

Israel Aerospace Industries’in CEO'su Boaz Levy ise füze önleyicilerini üreten üretim hatlarının haftanın yedi günü 24 saat çalıştığını belirterek, “Amacımız tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmek,” ifadelerini kullandı.

Ancak Stroul, bu tedarikin sınırsız olmadığını ve Washington’un hem Ukrayna hem de İsrail’e aynı anda devam eden yardımı aynı hızda sürdüremeyebileceğini de sözlerine ekledi.

İsrail’in çok katmanlı hava savunma sistemi; kısa menzilli füzelere karşı kullanılan Demir Kubbe, orta menzilli füzelere karşı David's Sling ve uzun menzilli balistik füzelere karşı Arrow sistemini içeriyor.

Emekli İsrail ordusu generali Assaf Orion’a göre, Hizbullah’ı henüz tam kapasitesini ortaya koymadığı için İsrail henüz gerçek anlamda test edilmedi.

Gazeteye konuşan Orion, "Savaş öncesi tahmin edilen fırlatma kapasitesinin sadece onda biri kadar, yani günde 2 bin roket yerine birkaç yüz roket fırlatıyor,” değerlendirmesini yaptı.

Orion, "Bu boşluk, bir yandan Hizbullah’ın tam kapasiteyle saldırmamayı tercih etmesinden, diğer yandan İsrail ordusunun kapasitesini azaltmasından kaynaklanıyor... Fakat Hizbullah’ın güçlü bir operasyon düzenlemek için hâlâ yeterli gücü var," diye ekledi.