İsrail'in hava savunması Hizbullah'a karşı çaresiz

img
İsrail'in hava savunması Hizbullah'a karşı çaresiz YDH

Hizbullah'ın insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği son operasyon, İsrail’in çok katmanlı hava savunma sisteminde ciddi boşluklar olduğunu ortaya çıkardı. Saldırıda dört İsrail askerinin ölümü, sistemin İHA'ları tespit etmedeki zafiyetlerini gözler önüne serdi.




YDH - Associated Press (AP) ajansı, dün yer verdiği haberde, Hizbullah’ın son insansız hava aracı (İHA) saldırısının İsrail’in savunma sistemlerinde ciddi açıkları ortaya çıkardığını bildirdi.

Rejim ordusuna ait bir üsse düzenlenen saldırıda, dört İsrail askeri öldü, onlarcası ise yaralandı. Saldırının ardından, İHA'nın tespit edilememesi, rejimin çok katmanlı hava savunma sisteminde mevcut olan boşlukları gün yüzüne çıkardı.

Hizbullah, İHA’nın İsrail radarını delmeyi başardığını ve bunun, eşzamanlı füze ve İHA saldırılarını içeren daha büyük bir stratejinin parçası olduğunu açıkladı.

AP’ye göre bu saldırı, İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir yıldır devam eden savaşında, İran'dan atılan balistik füzeler ile Hamas ve Hizbullah'tan gelen füze saldırılarıyla karşılaştırıldığında, en büyük can kayıplarından birine yol açtı.

Haberde, bu büyük kayıpların tek bir insansız hava aracıyla gerçekleşmesinin özellikle dikkat çekici olduğu vurgulandı.

Bu saldırı, son haftalarda gerçekleşen benzer saldırıların bir devamı olarak, İsrail’in insansız hava araçlarıyla mücadelede yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

İHA’lar, daha küçük boyutları, daha düşük hızları ve plastik bileşenleri nedeniyle roket veya füzelere kıyasla tespit edilmeleri ve durdurulmaları çok daha zor hedefler olarak öne çıkıyor.

İsrail Hava Savunma Komutanlığı'nın eski başkanı Ran Kohav, “Son 10 gün içinde insansız hava araçları nedeniyle altı askerimizi kaybettik. Bu çok büyük bir rakam,” diyerek, İHA'ların artık ‘gerçek bir tehdit haline geldiğini’ belirtti.

Kochav, İsrail’in uzun yıllar boyunca hava savunma sistemlerini roket ve füzelere karşı önceliklendirdiğini, insansız hava araçlarının ise başlangıçta önemli bir tehdit olarak görülmediğini ifade etti.

'Hizbullah'ın İHA'ları İsrail'in savunma kapasitesini aşındırıyor'

Sonuç olarak, İsrail’in İHA'ları tespit etme ve etkisiz hale getirme yetenekleri, roket ve füzelere karşı geliştirdiği savunma sistemlerinin gerisinde kaldı.

Kohav, "Son yıllarda çok fazla meşguldük ve İHA'lar öncelikli bir tehdit olarak değerlendirilmedi. Ne yazık ki sonuçlar pek iyi değil," değerlendirmesini yaptı.

İsrailli yetkililerin, saldırıyı düzenleyen İHA'nın nasıl olup da tespit edilmekten kurtulduğunu halihazırda soruşturduğu belirtiliyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırıdan gerekli dersleri çıkaracaklarını ve İsrail’in İHA sorunuyla başa çıkmak için "önemli çabalar sarf ettiğini" söyledi.

Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi Araştırma Direktörü Tal Beeri'ye göre, “Hizbullah, mayıs ayında tanksavar füzesi taşıyabilen bir İHA’yı ilk kez kullandı ve bu yeteneği artırabilir.”

Beeri ayrıca, “Hizbullah, İHA'ları hava savunma sistemlerinin altyapısına zarar vermek amacıyla kullanarak İsrail'in hava savunma kapasitesini aşındırıyor,” ifadesini kullandı.