“Gazze'deki koşullar cehennemin derinliklerine benziyor”

img
“Gazze'deki koşullar cehennemin derinliklerine benziyor” YDH

İngiliz sivil toplum kuruluşu, Gazze'de kötüleşen durumla ilgili olarak “tahliye emirlerinin”, yakında “infaz emirlerine” dönüşebileceğini belirterek vahim bir uyarıda bulundu.




YDH- Uluslararası “Save the Children” örgütü Gazze'deki durumu “cehennemin derinlikleri” ile eşdeğer olarak tanımladı ve kuşatma altındaki bölgeye yönelik saldırıyı, hiç kimse güvende olmadığı için “çocuklara yönelik bir savaş” olarak nitelendirdi.

Örgütün Orta Doğu bölge direktörü Jeremy Stoner pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Gazze'de şu anda gördüklerimiz, her gün çocuklara ve ailelere yönelik saldırı haberleriyle cehennemin derinliklerine benziyor” dedi.

Açıklamasında “Hiçbir yer güvenli değil” diye ekledi.

İngiliz STK, Gazze'de kötüleşen durumla ilgili korkunç bir uyarıda bulunarak, çocukların hayat kurtarıcı ihtiyaçlardan ciddi şekilde yoksun kalması nedeniyle “tahliye emirlerinin”, yakında “infaz emirlerine” dönüşebileceğini belirtti.

Stoner ayrıca, Gazze'deki vahim insani felakete de değinerek, kuzeyde Filistinlilerin iki haftadır gıdasız olduğunu ve aralıksız devam eden bombardımanlardan kaçmaya çalışırken ölümcül bir bölgede sıkışıp kaldıklarını anlattı.

Çok sayıda ailenin sığındığı güneyde, İsrail hava saldırıları Aksa Hastanesi'ni ve çadırları alevler içinde bırakırken, bazı görüntüler ve haberler yanmış Filistinlilerin kalıntılarını ortaya çıkardı.

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi arazisinde yerinden edilmiş Filistinliler tarafından kurulan derme çatma çadırlara yönelik bombardımanında dört Filistinli hayatını kaybetti, 40'tan fazla kişi de yaralandı.

Açıklamada, “Bunun çocuklara karşı bir savaş olduğu hiç bu kadar açık olmamıştı, onların korunması ancak sınırların ötesindekiler için bir risk olarak görüldüklerinde sağlanıyor” denildi.

Ayrıca, Save the Children'ın “çocukların sadece 500 metre ötede bombalar ve ateşle karşı karşıya kaldığı” Gazze'nin merkezindeki Deyr al-Bylah'ta çocuklara yönelik ikinci tur çocuk felci aşılamalarını başlattığı belirtildi.

Stoner ayrıca, Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini vurgulayarak, ateşkesin olmamasının çocuklara yönelik aşıların acıları dindirmek yerine sadece ertelenmesi anlamına geldiğini belirtti.

Küresel bir eylemde bulunulmaması durumunda Gazze'deki ailelerin, özellikle çocukların "bugün, yarın, bir hafta içinde, bir ay içinde, bombalarla, kurşunlarla, yangınla, hastalıkla veya açlıkla ölüm cezasıyla karşı karşıya kalacakları" konusunda uyardı.

Stoner, insanlığın ahlaki pusulasına ilişkin endişelerini dile getirerek, bu şiddeti ele alma yetkisine ve yasal yükümlülüğüne sahip olanların pasif kalmayı tercih ettiğini belirtti. Stoner, bazı devletlerin bunun yerine çocukları öldürmek, hastanelerdeki ve derme çatma barınaklardaki hastaları ve aileleri yakmak için kullanılan silahlar sağladığından yakındı.

Save the Children “Gazze, savaş kuralları olmadan neler olabileceğini gösteriyor. Ancak çatışmanın tarafları ve uluslararası toplum için uyulmayan kurallar var” dedi.