ABD'den Yemen'deki Güney Geçiş Hükümetine yaptırım tehdidi

img
ABD'den Yemen'deki Güney Geçiş Hükümetine yaptırım tehdidi YDH

ABD, Yemen'in güneyindeki Emirlikler destekli Güney Geçiş Konseyi'ne yaptırım tehdidinde bulundu.




YDH - El-Eyyam gazetesinin haberine göre, Aden'deki kaynaklar ABD'nin Güney Geçiş Konseyi'nde önde gelen liderlere yönelik yaptırım tehdidini yeniden gündeme getirdiğini belirtti.

ABD'nin bu tehdidinin, Birleşmiş Milletler'in (BM) eski Yemen elçisi Martin Griffiths'in, Geçiş Hükümeti yetkililerinin yolsuzluklarına dair yürüttüğü soruşturmanın tekrar gündeme gelmesiyle bağlantılı olduğu ifade edildi.

Kaynaklara göre, ABD Geçiş Konseyi'ne, daha doğrusu konseydeki bazı liderlere yaptırımlarla baskı yapmaya çalışıyor.

Bu liderlerin, ABD tarafından Ensarullah'a silah ve para kaçırmakla suçlandıkları, fakat bu suçlamaların sadece birer iddia ve bahane olduğu belirtildi.

Bu suçlamalar, Güney Geçiş Konseyi'nin, Güney Yemen devleti olarak tanımladığı yapıyı yeniden tesis etme çabalarına odaklandığı bir dönemde geldi.

14 Ekim'de, muhaliflerinin güçlü olduğu Seyun'da büyük bir gösteri düzenleyen Konsey, bu eylemde "işgalin" sona erdirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Bu gelişme Washington'u rahatsız etmiş ve ABD'nin Yemen büyükelçisi, durumu değerlendirmek üzere Hadramut Valisi Mabhut bin Madi ile acil bir toplantı yapmıştı.