İsrail, bir İran casusunu yakaladığını iddia etti

img
İsrail, bir İran casusunu yakaladığını iddia etti YDH

35 yaşındaki Vladimir Varehovsky, İran adına çalışarak İsrailli bir bilim adamına suikast planlamak ve Başbakan Benyamin Netanyahu'ya karşı eylemler düzenlemekle suçlandı.




YDH - İsrail yargısı, 35 yaşındaki Vladimir Varehovsky hakkında İran adına casusuluk başta olmak üzere ağır suçlamalar içeren bir iddianame hazırladı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Varehovsky, Başbakan Benyamin Netanyahu aleyhine duvar yazıları yazmak, İsrailli bir bilim adamını öldürmeye teşebbüs etmek, silah taşımak ve terör eylemi planlamak suçlarıyla yargılanacak.

Merkez Bölge Savcılığı'ndan Avukat Hila Cohen Kadosh tarafından hazırlanan iddianameye göre Varehovsky, Telegram uygulaması aracılığıyla yabancı bir casusla iletişim kurdu ve bu yılın ağustos ve eylül aylarında ajan için çeşitli görevler üstlendi.

Varehovsky’nin yürüttüğü faaliyetler arasında, Tel Aviv'de Başbakan’a karşı grafiti yapmak, Petah Tikva'daki Segula Mezarlığı yakınlarına gözetleme cihazlarıyla dolu plastik kaplar gömmek ve Tel Aviv’deki protestoları videoya çekerek başka bir protestocuya iletmek bulunuyordu.

Bunun yanı sıra, sanığa İsrailli bir bilim adamını öldürmek amacıyla bir silah toplaması talimatı da verildi.

İddiaya göre yabancı casus, bu suikast karşılığında Varehovsky'ye 100 bin dolar ödeme yapmayı ve suikastın ardından onu Rusya'ya kaçırmayı teklif etti.

Sanık, belirlenen noktaya giderek bir silah ve ona uygun mermiler topladı. Ayrıca gerçekleştirdiği tüm eylemler için dijital para birimleriyle ödeme aldı.

Savcı, Varehovsky'nin, casusla iş birliği yaparken Varehovsky’nin İsrail devleti için "düşman bir unsur" olduğunu tamamen bildiğini öne sürdü.

İsrailli gazeteci Yossi Melman da "Para karşılığında İran adına casusluk ve suikast yapmayı bilerek kabul eden İsrailli Yahudiler fenomeni yayılıyor. Shin Bet, 100 bin dolar karşılığında İsrailli bir bilim adamını öldürmeyi kabul eden 35 yaşındaki Vladimir Verhovski'yi tutukladı. Verhovski son 6 ay içerisinde benzer suçlamalarla itham edilen 6 İsrailliden biri." diyerek, son günlerde İsrail'de çokca yaşanan casusluk olaylarına dikkat çekti.