İsrail'den yeni savaş suçu: Misket bombası

img
İsrail'den yeni savaş suçu: Misket bombası YDH

İsrail'in Hizbullah'la çatışmalarındaki başarısızlığına bağlanan barbarca suçlarına bir yenisinin daha eklendiği bildiriliyor.




YDH- El-Meyadin'e göre, Hizbullah Medya İlişkileri Ofisi Salı akşamı bir açıklama yayımladı.

Direniş yaptığı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin uluslararası yasaklı misket bombalarıyla dolu bombalar kullandığını doğruladı.

Ayrıca İsrail'in özellikle savaş zamanında uluslararası kanun ve sözleşmeleri hiçe saymasını kınadı.

Açıklamaya göre, Vadi el-Huceyr'deki Vadi el-Hanazir, Alman ve Deyr Siryan kasabaları arasında yer alan Hallat Rac ve Alman'ın doğusundaki ormanlara doğru Lübnan'ın güneyindeki bölgelerde İsrail misket bombası kullandı.

Açıklamada, İsrail işgalinin Lübnan ve Filistin halklarına karşı işlediği bir dizi zulme eklenen ve İsrail işgalinin “İslami Direniş savaşçılarıyla doğrudan çatışmalarda bariz başarısızlığı” nedeniyle gelen bu “barbarca suç” kınandı.

Misket bombalarının kullanımı, transferi, üretimi ve stoklanması, 2010 yılından bu yana Misket Bombaları Sözleşmesi kapsamında 100'den fazla ülke tarafından yasaklandı.

Bazı ülkeler Sözleşmeye katılmayı kabul etmedi ve bu anlaşmayı imzalamayı reddetti; bu ülkelerden biri olan ABD, Ukrayna'ya misket bombası göndermekte ısrar ederek bu mühimmatların savaş sonrasında bile sivil ölümlerine neden olan ölümcül sonuçlarını görmezden geliyor.

Hizbullah, Lübnan'daki ilgili makamları ve uluslararası insan hakları örgütlerini “bu iğrenç suçu her türlü önlemi alarak kınamaya” çağırırken, bu saldırıların siviller üzerindeki uzun vadeli zararlı etkilerini vurguladı.

Medya İlişkileri Ofisi tarafından 13 Ekim'de yapılan daha önceki bir açıklamada ise, güneydeki bazı köylere yapılan saldırılarda, sivillere yaygın zarar verme potansiyeli nedeniyle uluslararası hukuk kapsamında yasaklanmış bir silah türü olan misket bombalarının kullanıldığı da belirtilmişti.

Münferit bir olay değil

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçen yıl 10 ve 11 Ekim tarihlerinde İsrail'in Gazze ve Lübnan'a düzenlediği saldırılarda beyaz fosfor kullandığını doğruladı.

Beyaz fosforla ilgili bir soru-cevap makalesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail işgalinin Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarda fosfor kullanmasıyla ilgili endişelerini dile getirmiş ve bunun siviller için ciddi ve uzun vadeli riskler oluşturduğunun altını çizmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu iddialarını Lübnan ve Gazze'den gelen ve Gazze Şehri limanı ile işgal altındaki Filistin-Lübnan sınırındaki iki kırsal bölge üzerinde topçu ateşiyle beyaz fosfor patlamalarını gösteren video kanıtlarıyla destekledi.

Beyaz fosfor, işaretleme, sinyal verme ve gizleme ya da yangın çıkarıcı bir silah olarak ikili kabiliyetiyle, bireylerde ciddi yanıklara neden olabilir ve çevredeki yapıları, tarlaları ve diğer sivil nesneleri tutuşturabilir.

Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze'de beyaz fosfor kullanımı sivillere yönelik tehlikeyi önemli ölçüde arttırıyor ve uluslararası insancıl hukukun sivilleri gereksiz yere tehlikeye atma yasağının ihlalini teşkil ediyor.

Uluslararası hukuk fosfor kullanımını açıkça yasakladı ve bu yasaklamanın kendisi işgalci güçler tarafından ihlal olarak kabul edildi.

El-Meyadin, Sivil bölgelerde havadan atılan yangın çıkarıcı silahların kullanıldığı saldırıların Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) Protokol III kapsamında yasaklandığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölümü Direktörü Lama Fakih şunu dedi:

“Beyaz fosfor sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde kullanıldığında, acı verici yanıklara ve kalıcı acılara yol açma riski taşır. Beyaz fosfor, yoğun nüfuslu kentsel bölgelerde havadan patlatıldığında, binaları tutuşturabileceği ve sivillere ciddi zarar verebileceği için doğası gereği ayrım gözetmez.”

Kimyasal özellikleri 

Beyaz fosforun yanıcı lduğu, oksijene maruz kaldığında tutuştuğu ve ciddi derecede ölümcül bir kimyasal olduğu biliniyor; yanıcı reaksiyon hafif, ağır beyaz duman ve yaklaşık 815°C ısı üretiyor.

Beyaz fosfor insan etinde yüksek oranda çözünüyor ve kemiklere kadar inebilen ölümcül termal ve kimyasal yanıklara neden oluyor.

Doğrudan temas son derece acı vericidir ve iç organlarda uzun süreli hasar bırakabilir. Buharını solumak bile soluk borusunda ciddi iltihaplanmaya neden olabilir.

Uluslararası Hukuka Göre

Uluslararası hukukta yangın çıkarıcı silahlar kategorisine giren beyaz fosfor bombalarının kullanımı, 1980 tarihli Bazı Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi'nin (İsrail'in de taraf olduğu) 2. Protokol III'e dahil edildi.

Madde 2.1'e göre beyaz fosfor bombalarının sivillere ve sivil nesnelere karşı kullanılması kesinlikle yasaktır.

Ayrıca, Madde 2.2, sivillerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede yer alan herhangi bir askeri hedefin hava saldırıları ile hedef alınmasının bile kategorik olarak yasak olduğunu belirtmektedir.

İsrail'in fosfor kullanımındaki emsalleri

El-Meyadin, İsrail işgal güçlerinin, uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek sivillere karşı uzun süredir uluslararası alanda yasaklanmış çeşitli silahlar kullandığını kaydetti.

İsrail işgal güçleri 2006 yılında Lübnanlı sivillere karşı, 2008-2009 yıllarında Gazze'deki Filistinli sivillere karşı ve 2014 yılında yine Gazze'deki sivillere karşı beyaz fosfor bombaları kullandı.

Her üç savaşta da İsrail fosfor bombalarını aydınlatma amacıyla kullandığını iddia etti.