Nikaragua lideri: Netanyahu Hitler'dir, şeytanın oğludur

img
Nikaragua lideri: Netanyahu Hitler'dir, şeytanın oğludur YDH

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, geçmişte Benyamin Netanyahu'nun eylemlerini Adolf Hitler'inkilere benzeten çeşitli devlet başkanları ve şahsiyetler tarafından yapılan açıklamaları yansıttı.




YDH- El-Meyadin'e göre, Nikaragua Cumhurbaşkanı Daniel Ortega yaptığı sert bir konuşmada işgalci İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Ukraynalı siyasetçi Vladimir Zelenski'yi şeytanın ve Hitler'in oğulları olarak nitelendirdi.

Nikaragua medyası Ortega'nın bu açıklamaları Pazartesi günü ülkenin polis teşkilatının anısına düzenlenen bir etkinlikte yaptığı sunum sırasında dile getirdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı şöyle söyledi:

“İsrail rejimi şeytanın oğlu olan bir başbakan tarafından yönetiliyor. Neden mi? Çünkü o bir terör politikası izliyor ve o Adolf Hitler'dir. İsrail başbakanı Hitler'dir... tıpkı Ukraynalı politikacının NATO'yu Rusya Federasyonu'na karşı savaşa sokmak isteyen bir başka Nazi, bir başka Hitler'in oğlu olması gibi.”

Nikaragua, Soğuk Savaş'tan bu yana Moskova ile yakın ilişkilerini sürdürmüş ve 1988'de Filistin'in bağımsızlığını ilan eden ilk ülkelerden biri olarak Filistin davasını sürekli desteklemiştir.

Ülkenin Başkan Yardımcısı Rosario Murillo Cuma günü yaptığı açıklamada Gazze'de devam eden savaşa tepki olarak İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını duyurdu ve İsrail hükümetini “faşist ve soykırımcı” olarak nitelendirdi.

Bu Nikaragua'nın İsrail ile ilişkilerini üçüncü kez kesişine işaret ediyor; daha önce 2010'da Ortega'nın başkanlığı sırasında ve 1982'de 1979 devrimini izleyen Sandinista devrimci hükümeti döneminde yaşanmıştı.

İsrail ile Nikaragua arasındaki bağlar bir süredir neredeyse hiç yok. İşgal varlığının şu anda Nikaragua'nın başkenti Managua'da büyükelçisi bulunmuyor.

Nikaragua, “İsrail” ile ilişkilerini kesen Kolombiya, Bolivya ve Belize'ye katıldı.

Nikaragua ayrıca Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde Almanya aleyhine bir dava açarak Berlin'in “İsrail ‘e silah ve diğer türden destek sağlamasının engellenmesi için acil tedbirler alınmasını talep etmiş, UAD ise Berlin'i bir soykırım sözleşmesini ihlal etmekle suçlamak için ’koşulların uygun olmadığını” belirtmişti.

Maduro: Netanyahu, AB ve ABD İmparatorluğu tarafından yaratılmış bir canavardır

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Filistin ve Lübnan'a karşı soykırım yaptığını ve yaşananların bir savaş olmadığını söyledi.

Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler'e barış gücü askerlerini Güney Lübnan'dan çekme emri verme “cüretini” gösterdiğini belirten Maduro, İsrail başbakanının BM Başkanı Antonio Guterres'e Lübnan'daki BM Geçici Gücü'nü (UNIFIL) sınırın Lübnan tarafından çekmesi çağrısına atıfta bulundu.

İsrail 23 Eylül'den bu yana bin 300'den fazla insanın ölümüne neden olan Lübnan'daki saldırganlığını sürdürürken, geçtiğimiz hafta meydana gelen ve sonuncusunda BM gücünün İsrail askerlerini bir kapıyı zorla aşarak mevzilerinden birine girmekle suçladığı bir dizi olayda beş BM askeri yaralandı.

Venezuela lideri ayrıca Netanyahu'yu “Avrupa Birliği ve ABD İmparatorluğu tarafından yaratılan canavar” olarak nitelendirerek, Nazi diktatörü Adolf Hitler'in bile İsrail Başbakanının şu anda yaptıklarını yapmaya cesaret edemediğini ileri sürdü.

Bugün Orta Doğu'da yaşananların “bir çatışma değil, ABD, İngiltere ve Avrupa'nın bölgeyi kontrol etmeyi amaçlayan sömürgeci bir projesi” olduğuna dikkat çekerek, “İsrail'in” Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'yi Gazze ve Lübnan'da “yakın olduğunu” açıkladığı ateşkesi önlemek için öldürdüğünü söyledi.

Maduro'nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Netanyahu Gazze'deki hastaneleri, okulları, camileri ve mülteci kamplarını bombaladı. Bu bir savaş mı? Bu bir soykırımdır. Bize sadece Hitler'i hatırlatan bir katilin eylemlerine tanık oluyoruz.”

Eylül ayı sonunda Maduro, İsrail'in Seyyid Nasrullah'a yönelik suikastını şiddetle kınayarak Netanyahu'yu “Hitlervari” olarak nitelendirdi ve dünya liderlerini sessiz kaldıkları için eleştirdi.

Venezuela'nın Lübnan ve Gazze halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade eden Maduro, İsrail Başbakanı ile Hitler arasında da karşılaştırmalar yaptı.