BBC: Hayfa boşalıyor

img
BBC: Hayfa boşalıyor YDH

BBC Farsça servisi, Hizbullah’ın füze saldırıları sebebiyle Hayfa’da yaşayanların çoğunun kenti terk ettiğini bildirdi.




YDH- BBC Farsça servisinin Amerikan ve İsrail rejimlerine iliştirilmiş muhabirlerinden Kesra Naci, Hayfa’da son iki haftada yaşanan değişimi aktardı.

Kesra Naci, İsrail rejiminin 2 hafta önce Güney Lübnan’a kara saldırıları başlatmasından sonra Hizbullah’ın Hayfa’yı füzelerle vurmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

Hayfa, Hizbullah’ın füze bombardımanı altında değilken huzurlu ve güzel bir şehir. Yaklaşık 350 bin nüfusuyla İsrail’in ikinci büyük şehri. Lübnan sınırına 30 kilometre mesafede ve körfezin sonunda yer alıyor.

(Hizbullah’ın füze saldırısına ilişkin görüntüler) Bu dün oldu. 

Bu şehir yaklaşık iki hafta önce İsrail ordu güçlerinin Güney Lübnan’a girmesiyle birlikte her gün Hizbullah’ın roket bombardımanın altında bulunuyor. 

Onlardan büyük çoğunluğu havada vuruluyor.

Ancak bu roketlerden biri buraya düştü, şehrin kenarındaki ekili alanda ekinlerin yanmasına neden oldu.

Bir roket ise bir evin yanına düştü ve iki kişi yaralandı.

Şehir şu an tenha, çoğu gitti, kalanlar ise bu olayların bir an önce bitmesini umuyor.

Gerçi gerçekten çok az kimse durumun kısa süre içinde sakinleşeceğini düşünüyor. 

Siren sesleri özellikle de geceleri daha korkutucu oluyor.

Sokak röportajı

İsrailli bir kadın: Sirenler, huzurumuzu kaçırıyor, artık caddelerde güvende olduğumuzu hissetmiyoruz. Hayatlar bozuldu. İsrail, sahip olduğu hava savunması ile bizi koruyor; fakat şu an düşmanlar onu aşmanın yolunu buldu. İnsanla ölüyor, yaralanıyor bizler bir kabusu yaşıyoruz.

İsrailli genç: Ben, bu roketlerden birinin isabeti sonucu öleceğime dair ihtimalin, bir otomobil kazasında ölme ihtimalinden daha az olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden çok endişeli değilim.

İsrailli kadın: Sirenler çaldığında sığınaklara iniyoruz, yapacak başka bir şey yok. Hiçbir yer güvenli değil. 

İlk konuşan İsrailli kadın: Gidebilenler gitti. Şehri terk ettiler veya ülkeyi terk ettiler. Ama gidemeyenler mecburen kalıyor. Ne olursa olsun bununla devam etmeliler.

İsrailli adam: Artık yeter, savaşmamız lazım. Bu bizim ülkemiz, kendimizi savunmalıyız, gidecek başka bir yerimiz yok. Evimiz ve ülkemiz için savaşmalı ve onları savunmalıyız. 

Muhalifler başbakanı sorumlu tutuyor

Büyük şehir hastanesi Rambam, hastaları ve yaralıları tedavi etmek için yer altındaki dört kat otoparkı hastaneye dönüştürdü.  

18 yılın ardından Hayfa ilk defa Hizbullah’ın füzelerinin hedefi oluyor ve bombalanıyor. 

Hükümet muhalifleri bunun en büyük sorumlusu olarak başbakanı görüyor. Öncelikle 7 Ekim’de halkı savunmasız bıraktığı için sonra da birçok cephede geniş bir savaş başlattığı için. Birçoğu bu savaşın biteceğine dair bir ufuk görmüyor.

 



Makaleler

Güncel