İsrail: Hizbullah’ın saldırısının bedelini İran ödeyecek

img
İsrail: Hizbullah’ın saldırısının bedelini İran ödeyecek YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun konutunu hedef alan İHA saldırısının ardından İsrail, bu saldırının bedelini İran’ın ödeyeceğini ilan etti. İran ise saldırıyla arasına mesafe koydu.




YDH - İsrail, Hizbullah’ın Netanyahu’nun evine düzenlediği saldırının bedelini İran’ın ödeyeceğini açıkladı; Tahran ise saldırıyla arasına mesafe koydu. Hizbullah rejimin başbakanın evine yapılan İHA saldırısının sorumluluğunu resmi olarak üstlenmemişti.

İsrailli yetkililer, açıklamalarında Hizbullah’ın Başbakan Benyamin Netanyahu’nun evini hedef alan insansız hava aracı (İHA) saldırısı nedeniyle İran’ın “bedel ödeyeceğini” söyledi.

Cumartesi sabahı Netanyahu’nun özel konutunu hedef alan saldırıda Lübnan’dan üç İHA fırlatıldı.

İkisi Roş Hanikra ve Nahariye yerleşimleri üzerinde vurulurken, üçüncüsü lüks villaları ve Roma kalıntılarıyla bilinen sahil kasabası Caesarea’da infilak etti. Saldırı sırasında başbakan ve eşi evde değildi.

Netanyahu'nun konutu vuruldu

Axios'un haberine göre, saldırıda İHA Netanyahu’nun konutunu doğrudan vurdu.

Haberde, “Savaşın başından bu yana ilk kez Netanyahu’ya bağlı bir hedefe saldırı düzenlendi,” ifadeleri yer aldı.

The Guardian da evin isabet aldığını ve “yüzeysel hasar” meydana geldiğini bildirdi.

İsrail’in kamu yayıncısı Kan, saldırı sonrası emlak vergisi yetkilileri ile bir bahçıvanın incelemelerde bulunmak için Netanyahu’nun evini ziyaret ettiğini duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırının esasen “İsrail devleti ve hükümet sembollerine” yönelik olduğunu iddia etti.

Gallant, Siyonist rejimin Hamas’a yönelik operasyonlarını ve Hizbullah’ın kapasitesini sınırlama konusundaki başarılarını vurgulayarak, güvenlik güçlerinin “her türlü terörist unsura saldırmaya devam edeceğini” ve “İsrail’e zarar vermeye çalışan her düşmanı sert şekilde vuracaklarını” söyledi.

Gallant, konuşmasına şöyle devam etti: “Orta Doğu’daki eylemlerimiz bugüne kadar bunu kanıtladı ve gelecekte de kanıtlamaya devam edecek. Hizbullah’ın cesaretimizi kırma ve hedeflerimize ulaşmamızı engelleme girişimleri başarısız olacaktır.”

'Büyük bir hata yaptılar'

Times of Israel gazetesinin haberine göre Knesset Başkanı Amir Ohana, Hizbullah’ın Netanyahu’ya yönelik saldırısının arkasında İran’ın olduğunu iddia ederek, bunun “büyük bir hata” olduğunu öne sürdü.

Ohana, “İsrail, terörist liderleri ortadan kaldırmaya çalıştığını her zaman açıkça ifade etmiştir. Ancak biz demokratik, egemen bir devletiz ve şimdi başbakanımız hedef alındı,” dedi.

Ohana, konuşmasını “Bu büyük bir hataydı ve bedelini ödeyecekler,” diyerek bitirdi. Ardından, “Bana göre, bu bedeli ödediklerinde kâğıttan uçak uçurmayı bile denedikleri için pişman olacaklar,” ifadelerini kullandı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de Netanyahu’ya destek vererek, “Gazze, Lübnan ve Yahudiye ile Samiriye’de [Batı Şeria] mutlak zafer kazanılana ve tüm esirler evlerine dönene kadar mücadeleden vazgeçilmemesi” çağrısında bulundu.

Likud Partisi’nden Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar ise Hizbullah’ı “kırmızı çizgiyi aşmakla” suçladı ve sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “İran'ın sonunun her zamankinden daha yakın olduğunu” iddia etti.

İran'dan ret cevabı

İran’ın BM Daimî Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, “İsrail rejimine gereken yanıt çoktan verildi,” denildi.

Ayrıca, söz konusu İHA saldırısının Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise İran’ın bu açıklamasını reddetti ve “İran’ın kurduğu, finanse ettiği, silahlandırdığı ve eğittiği Hizbullah’ın birdenbire bağımsız bir yapı gibi gösterilmesinin gerçekleri yansıtmadığını” söyledi.

X platformunda yaptığı paylaşımda Katz, “Yalanlarınız size yardımcı olmayacak; sorumlu sizsiniz” ifadelerini kullandı.

Muhalefet lideri ve Yisrael Beytenu Partisi Başkanı Avigdor Liberman da hükümeti tüm demokratik ülkelerden, başbakana ve ailesine yönelik bu saldırıyı derhal kınamalarını istemeye çağırdı.

Liberman, ayrıca “İran’a ağır bir bedel ödetme zamanının geldiğini” savunarak, İsrail’in, İran'ın stratejik tesislerini ve askeri-siyasi yöneticilerini hedef alarak karşılık vermesi gerektiğini savundu.

Ayrıca Liberman, İHA saldırısının, “İran'ın kırmızı çizgileri olmadığını ve nihai hedefinin Siyonist varlığı yok etmek olduğunu” bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.



Makaleler

Güncel