İsrail ABD'den kendisini Lübnan'dan kurtarmasını talep ediyor

img
İsrail ABD'den kendisini Lübnan'dan kurtarmasını talep ediyor YDH

İsrail'in, Lübnan'a sözde kara harekâtı ardından yaşadığı ağır darbelerin çözümü için çatışmaya diplomasiyle yaklaşmak amacıyla hazırlanan bir belgede, Beyaz Saray'a şartlarını sunduğu bildiriliyor.




YDH- Times of Israel'e göre, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, ABD elçisi Amos Hochstein'a Lübnan'daki savaşı sona erdirecek diplomatik bir çözüm için şartlarını içeren bir belge verdi.

İsrail Savunma Bakanlığı ve İsrail ordusu ile birlikte hazırlanan belgede, Hizbullah'ın sınır yakınlarında yeniden silahlanmasını önlemek için İsrail ordusunun “aktif uygulama” kabiliyetine sahip olması gerektiği vurgulanıyor ve İsrail hava kuvvetleri için Lübnan hava sahasında sınırsız operasyonel özgürlük isteniyor.

İsrailli gazeteci Barak Ravid, ''bu iki talebin, Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LAF) ve Lübnan'daki BM Geçici Gücü'nün (UNIFIL) İsrail ve Hizbullah arasında ateşkesi uygulamasını öngören 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararıyla çeliştiğini'' belirtti.

İsrail'in Lübnan Silahlı Kuvvetlerini güney Lübnan'daki tek silahlı varlık olarak tanımlayan 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını uygulamayı amaçladığını vurguladığı haberde öne çıkarıldı.

Axios'a göre, şartları içeren belgenin ABD'ye geçen hafta verilmesinin ardından, İsrailli bir yetkili Lübnan ordusu ve UNIFIL'in çabalarını arttırması halinde İsrail ordusunun de geri adım atacağını iddia etti.

Aynı bağlamda, Hochstein'ın Pazartesi günü Beyrut'a varması ve Başbakan Vekili Necip Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve diğer Lübnanlı yetkililerle bir araya gelerek İsrail'in taleplerini görüşmesi bekleniyor.

Berri Pazar günü el-Arabiya'ya yaptığı açıklamada Hochstein'ın ziyaretinin Lübnan'daki savaşa “bir çözüm bulmak için ABD seçimlerinden önceki son şans” olduğunu söyledi.

Lübnan'da BM'nin 1701 sayılı kararı konusunda görüş birliği olduğunu vurgulayan Berri, İsrail'in talep ettiği gibi bu kararın herhangi bir şekilde değiştirilmesini reddettiğini de açıkça ifade etti.



Makaleler

Güncel