İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari'nin, Pazartesi gecesi Ekim 2023'ü hatırlatır bir şekilde, Dahiye'de bir hastanenin altındaki sığınakta altın ve yarım milyar dolar nakit para bulunduğunu iddia etmesinin ardından İsrail ve Batı medyasında benzer tonda haberler dolaşıma girdi.
YDH- Times of Israel'e göre, İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, televizyonda yayınlanan bir brifingde şunları söyledi:
“İsrail Hava Kuvvetleri Hizbullah'ın mali kalelerine bir dizi hassas saldırı gerçekleştirdi.
Dün geceki ana hedeflerimizden biri on milyonlarca dolar nakit ve altın bulunan bir yeraltı kasasıydı.
Elimizdeki tahminlere göre bu sığınakta en az yarım milyar dolarlık banknot ve altın saklanıyor, bu para Lübnan devletinin yeniden inşası için kullanılabilir ve hala da kullanılabilir.
Ancak, bu para Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarını finanse etmek için kullanılıyordu.”
Hagari daha sonra başkent Beyrut'taki bir hastanenin altında da nakit para ve altınla dolu olduğu iddia edilen ayrı bir sığınaktan bahsetti, ancak bu kasanın henüz İsrail ordusu tarafından hedef alınmadığını söyledi.
Brifing sırasında Hagari, Hizbullah'ın büyük ölçüde üslendiği Dahiye olarak bilinen güney Beyrut banliyösündeki el-Sahel Hastanesi'nin altındaki sığınağın yerini gösteren bir harita sundu.
Hastane müdürü Fadi Alame Pazartesi günü Reuters'e yaptığı açıklamada, İsrail'in hastanenin altında Hizbullah'a ait bir nakit sığınağı bulunduğunu iddia etmesi üzerine hastanenin boşaltıldığını söyledi.
İsrail Kanal 12'de yer alan bir haberde, ''hastanenin Hizbullah'ın merkezi para deposu olarak hizmet verdiği ve örgütün Lübnan vatandaşlarından çaldığı ve terörizm için kullandığı paranın büyük çoğunluğunun burada saklandığı'' iddia edildi.
Yapının grafik bir fotoğrafı ve bir video simülasyonu yayınlanırken Hagari sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sığınak kasıtlı olarak hastanenin altına ve her iki yanına yerleştirilmiş. Sığınağa giriş şaftlarının altında bulunduğu binaları görebilirsiniz.”
Israel Hayom'a göre, ''Hizbullah'ın ekonomisinin önemli bir kısmı Suriye üzerinden Lübnan'a aktarılan İran parasıyla finanse ediliyor.''
''Bu miktar yılda yüz milyonlarca doları bulurken bu fonlar maaşlar'' ve ''terör örgütünün altyapısının idamesi'' için kullanılıyor.
Hagari, İran'ın Hizbullah'a para kaçırmak için kullandığı üç yöntemi özetledi:
İran'dan Suriye'ye petrol ve para transferleri: Petrol çeşitli şirketlere satılıyor ve Hizbullah tarafından Lübnan'a taşınıyor.
Diplomatik kılıf: İran, Beyrut'taki İran Büyükelçiliği aracılığıyla diplomatik koruma altında Lübnan'a para göndermekte ve buradan Hizbullah'a ulaşmaktadır.
Hizbullah'ın İran'ın sponsorluğu altındaki ekonomik girişimleri: Bu girişimler arasında Suriye'ye gaz ihracatı ve Suriye, Lübnan, Yemen ve Türkiye'de fabrikalar kurulması yer alıyor.
“Bu ağ, bu ayın başlarında Beyrut'ta ortadan kaldırdığımız Hizbullah'ın 4400. biriminin komutanı Muhammed Cafer Kassir tarafından yönetiliyordu. Birkaç saat önce de Suriye'deki halefini etkisiz hale getirdik” diyen Hagari, Şam'da bir otelin yakınlarında bir araca insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıya ilişkin son haberlere atıfta bulundu.
Yediot Ahronot'a göre, Beyrut'ta Daram Caddesi 7 numarada bulunan sığınak yıllardır İsrail'in gözetimi altındaydı; ordu sözcüsü aynı bağlamda şunları söyledi:
“Uçaklarımız bölgeyi izlemeye devam ediyor ve biz de izlemeye devam edeceğiz. Lübnan vatandaşlarına, Lübnan hükümetine ve uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz: Hizbullah'ın hastanelerin altında para depolamasına izin vermeyin.”
İsrail rejimi Gazze'de de aynı iddialarda bulunmuş ve bir savaş suçu olmasına rağmen Gazze'deki tüm hastaneleri bombalamış ve kullanılamaz hale getirmişti. Gazze'nin en büyük hastanesi olan eş-Şifa hastanesinin altında Hamas'a ait askeri tünellerin bulunduğunu iddia eden rejim güçleri, hastaneye saldırmış ele geçirmiş; ancak iddialarını destekleyen tek bir kanıt bile gösterememişti.
İsrail rejimi sivil yerleşim merkezlerini, hastaneleri ve ibadethaneleri buraların altında askeri sığınaklar bulunduğu gerekçesiyle bombalıyor.