NYT: Hamas’ın gerilla taktikleri İsrail’i yıpratıyor

img
NYT: Hamas’ın gerilla taktikleri İsrail’i yıpratıyor YDH

New York Times'ın haberine göre, Hamas Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki gerilla taktikleriyle İsrail ordusuna karşı direniyor ve İsrail'i uzun ve kazanılamaz bir savaşa sürüklüyor. Gazze’de bir İsrail albayının öldürülmesi, Kassam Tugayları'nın, düzenli bir ordu gibi hareket etmese de etkili bir şekilde savaşmaya devam ettiğini gösteriyor.




YDH - Amerikan The New York Times gazetesi, Hamas'ın Gazze Şeridi'nin kuzeyinde uyguladığı taktiklerin, örgütün yenilmesini zorlaştırdığını ve Kassam Tugayları'nın İsrail ordusunu "kazanılması mümkün olmayan" bir savaşa çekme kapasitesine hâlâ sahip olduğunu belirtti.

Gazete, İsrailli askeri analistler ve subayların, Hamas’ın küçük ölçekli vur-kaç taktikleriyle İsrail’e zarar vermeyi sürdürdüğünü ve böylece yenilmekten kaçındığını aktardı.

Hamas direnişçilerinin, yıkılmış binalarda ve "İsrail’in yok etme çabalarına rağmen sağlam kalan" yeraltı tünelleri ağında gizlendikleri de haberde yer aldı.

Analistler ve subaylar, Hamas savaşçılarının küçük birimler halinde kısa süreliğine ortaya çıkıp binalara bubi tuzakları kurduğunu, yol kenarına bombalar yerleştirdiğini ve İsrail zırhlı araçlarına mayın döşediğini ifade etti.

Ayrıca, roket güdümlü el bombalarıyla saldırı düzenledikten sonra yeraltına geri çekildiklerini eklediler.

Gazete, İsrail ordusunun 401. Tugayı Komutanı Albay İhsan Daksa'nın, pazar günü Cibaliya'da bir İsrail aracına yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi ve ardından direnişçilerin açtığı ateş sonucu öldüğünü bildirdi.

Bu olayın, Gazze Şeridi'ndeki kara harekâtının başlamasından bu yana bir İsrailli albayın çatışmalarda öldürüldüğü ilk vaka olduğuna dikkat çekti.

Daksa, bu süreçte hayatını kaybeden altıncı albay oldu.

Öte yandan gazete, bu saldırının, Kassam Tugayları’nın "konvansiyonel bir ordu gibi hareket etmese de İsrail’i uzun ve yıpratıcı bir savaşa çekebilecek kadar güçlü bir gerilla gücü olduğunu" doğruladığını kaydetti.

Gazete yazarı Kerry, Albay Daksa’ya düzenlenen saldırının, İsrail’in Ekim 2023’ün sonlarında başlattığı Gazze işgaline rağmen Hamas’ın nasıl hayatta kaldığını gösterdiğini ifade etti.

Kerry ayrıca, Yahya Sinvar’ın şehadetinin, hareketin direncini artırabileceğine dikkat çekti.

Makalede, İsrail ve Batı'nın, Sinvar’ın ölümünün onu efsaneleştireceği ve direnişi daha da körükleyeceği yönündeki değerlendirmelerine de yer verildi.

Aynı zamanda İsrail ordu radyosu, Albay Daksa'nın iki tank eşliğinde Cibaliya kampına, operasyonel bir inceleme yapmak amacıyla geldiğini bildirdi.

Radyoya göre, subaylar, çatışma bölgesini gözlemlemek için belirlenmiş inceleme noktasından 20 metre uzakta araçlardan indi. Bu esnada yerleştirilen el yapımı patlayıcı (EYP) infilak etti.

Ordu raporları, patlayıcının, üzerine basıldığında ya da çekildiğinde tetiklenen bir tel aracılığıyla patlatıldığını belirtti.