BRICS Zirvesi'nde çok kutuplu dünya vurgusu

img
BRICS Zirvesi'nde çok kutuplu dünya vurgusu YDH

BRICS Zirvesi'nin son gününde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Orta Doğu’daki krizin çözülmesi için uluslararası hukuka dayalı adımlar atılması gerektiğini belirtti.




YDH - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (24 Ekim) yaptığı açıklamada, Orta Doğu'daki çatışmaların çözümü için uluslararası hukuka dayalı bir sürecin başlatılması gerektiğini ve bu kapsamda bağımsız bir Filistin devleti kurulmasının önemini vurguladı.

Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS+ Zirvesi'nin üçüncü ve son gününde konuşan Putin, bölgedeki çatışmaların kapsamlı bir savaşa dönüşme tehlikesine dikkat çekti.

Putin, "Filistin topraklarındaki tarihi adaletsizlik giderilmeden bölgede barışın sağlanması mümkün değildir," dedi.

Putin, geçen yıl Gazze Şeridi'nde başlayan çatışmaların artık Lübnan'a sıçradığını ve bölgedeki diğer ülkelerin de etkilendiğini belirtti.

İsrail ile İran arasındaki gerilimin hızla tırmandığını ifade eden Putin, "Tüm bu gelişmeler zincirleme bir reaksiyon gibi Orta Doğu'yu büyük çaplı bir savaşın eşiğine getiriyor," diyerek, Filistin meselesinin çözülmeden bölgeye barış gelmeyeceğini yineledi.

Rusya'nın Orta Doğu’daki durumun istikrara kavuşmasına katkı sağlamaya çalıştığını belirten Putin, aynı zamanda Ukrayna'nın, Rusya'nın güvenliği için ciddi bir tehdit olarak kullanıldığını da vurguladı.

"Adil ve çok kutuplu bir dünyaya geçiş, hegemonyalarını korumaya çalışan ülkelerin varlığında kolay değildir," diyen Putin, hegemonik güçlerin çok kutuplu dünya düzenine geçişi engellediğini söyledi.

Çin: Gazze ve Lübnan'daki savaşı durdurun

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Gazze Şeridi'nde ateşkesin daha da güçlendirilmesi ve çatışmaların Lübnan'a yayılmasının engellenmesi çağrısında bulundu. Şi, dünya barışının hala "derin zorluklarla" karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Şi ayrıca, Ukrayna'daki çatışmaların sona erdirilmesi için bir çözüm önerisi getirilmesi gerektiğini belirterek, Çin'in her zaman Küresel Güney'e desteğini sürdüreceğini ve BRICS iş birliğine katkı sağlayacağını ifade etti.

İran: BM, Batı'nın müdahalesi nedeniyle rolünü yitirdi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, BM'nin Orta Doğu'daki çatışmaları durdurmada etkisiz kaldığını söyleyerek, "BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Para Fonu ve insan hakları örgütleri, Batı'nın müdahalesi nedeniyle etkilerini kaybetti," değerlendirmesini yaptı.

Pizişkiyan, 2024'te BRICS'e yeni üyelerin katılmasının ve pek çok ülkenin grupla iş birliği yapmak istemesinin, BRICS'in başarı ve artan etkisinin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

BRICS ülkelerinin Batı'ya bağımlı olmamak için en son teknolojileri birbirleriyle paylaşmaları gerektiğini belirten İran Cumhurbaşkanı, "Tek taraflı yaptırımlar, kalkınmayı engelliyor ve güvenli, etik bir dünya inşa etme sürecini yavaşlatıyor," diye ekledi.

Venezuela: Uluslararası Ceza Mahkemesi nerede?

Ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Gazze ve Lübnan'daki çatışmalarla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin nerede olduğunu sorguladı. "UCM, sadece Küresel Güney'e mi yönelik kararlar alıyor?" diyerek eleştiride bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in BRICS'e üye olarak kabul edilmesini umduğunu dile getirdi. Abbas, "İsrail'i, bir yıl içinde işgal altındaki Filistin topraklarını terk etmeye zorlamalıyız," yorumunu yaptı.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise BRICS+ zirvesine hitaben, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tutukluların koşulsuz serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bunun yanı sıra Guterres barış sürecinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.