Lübnan'da muhalefet genel grevi başlattı

img
Lübnan'da muhalefet genel grevi başlattı YDH

SAAF-Lübnan’da Hizbullah önderliğindeki muhalefetin genel grev çağrısının ardından




SAAF-Lübnan’da Hizbullah önderliğindeki muhalefetin genel grev çağrısının ardından binlerce gösterici başkent Beyrut ve çevresindeki ana yolları trafiğe kapadı. Muhalefet, dün yaptığı çağrıda gösterilerin üçüncü aşamaya girdiğini ilan etmiş, ana caddelerin kapatılacağını ve genel greve gidileceğini açıklamıştı.

 

Nitekim bugün eylemciler, Fuad Sinyora’nın yolların açık tutulacağını açıklamasına rağmen Beyrut havalimanı ve otogara giden yolda ve çevresinde barikatlar kurdu, lastikler yaktı.

 

Hizbullah yanlısı El-Menar televizyonunun haberine göre göstericiler, Sayda ve Sur kentleri ile çevresini tamamen ulaşıma kapattı. Beyrut içerisindeki birçok yol da güvenlik güçlerine rağmen kapatılmış bulunuyor.

 

Hizbullah liderliğindeki muhalefet, batı yanlısı Sinyora hükümetinin savaş sırasında direniş gücü karşısında yer aldığını savunmuş ve hükümetin çoğunluğu temsil etmediği öne sürmüştü.

 

Muhalefet 1 Aralık tarihi itibariyle hükümet karşıtı gösterilere başlamıştı. Muhalefetin içerisinde Hıristiyan Maroni lider Mişel Avn, Sünni lider Fethi Yeken, Ömer Kerame ve Selim Hıss gibi isimler bulunuyor.

 

İlk aşamada başbakanlık önünde toplanan muhalefet ikinci aşamada tüm bakanlıklar önünde protesto gösterileri düzenlemişti. Genel grev ve ana yolların kapatılması ise bu eylemlerin üçüncü adımı olarak açıklandı.

 

Muhalefet, ne kadar sürerse sürsün gösterilerin hükümet düşene dek devam edeceğini söylüyor. Ayrıca Lübnan’a yardım için düzenlenecek uluslar arası bağış konferansını da Sinyora hükümetine batı desteği olarak değerlendiriyor. Lübnan’a herhangi bir bağışın yapılmasına karşı olmadığını kaydeden muhalefet, diğer yandan da İMF’den alınan paralarla bağımsız bir ekonominin oluşturulamayacağını savunuyor.