Suudi Arabistan, Filistin devletinin tanınması ve savaşın sona erdirilmesi karşılığında İsrail ile normalleşme sürecine yönelik yeni bir teklif hazırlıyor. Mısır'ın da desteklediği bu girişimin, ABD seçimlerinden sonra gerçekleşecek bir zirvede gündeme gelmesi bekleniyor.
YDH - Önümüzdeki ay Suudi Arabistan’da düzenlenecek Arap-İslam Zirvesi'nde, Filistin devletinin tanınması ve savaşın sona erdirilmesi karşılığında İsrail ile normalleşme adımlarının atılması gündemde.
Suudi Arabistan, dün başlayan ve 90 ülkenin katıldığı İki Devletli Çözüm İçin Küresel İttifak Toplantısı ile bu yönde ilk adımı atmış durumda.
Riyad, kapsamlı bir istişare sürecine girişmeden acil olarak zirve tarihini belirledi ve toplantıyı, ABD seçimlerinden sonra yapmayı kararlaştırdı.
Geçen yıl sonuçsuz kalan ilk zirvenin ardından, Suudi Arabistan, Tel Aviv'e savaşı sona erdirme ve Filistin devletine hak tanıma şartıyla yeni bir normalleşme teklifini sunmayı ve böylece Suudi-İsrail ilişkilerinde hızlı bir normalleşme sürecine girmeyi hedefliyor.
ABD seçimleri öncesinde gerçekleşecek bu zirveye kimin başkanlık edeceğinden bağımsız olarak Suudi Arabistan, kendi ajandasını herhangi bir eleştiriye mahal vermeden yürütmek istiyor.
Bu kapsamda Suudi yetkililer, daha önce Mısırlı mevkidaşlarıyla konuyu detaylı bir şekilde ele almıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin de katılması beklenen zirvenin sonuçlarının, geçmişteki Beyrut Zirvesi ve diğer Arap zirvelerinin sonuçlarını andırması öngörülüyor.
Ek olarak, Suudi Arabistan’ın İsrail’i tanımasının, Lübnan’da ateşkesin sağlanması ve Gazze Şeridi’nde yeniden yapılandırma sürecinin başlaması için bir dönüm noktası oluşturabileceği düşünülüyor.
Bunun yanı sıra Mısır ve Katar arasında, sahada uygulanabilir bir ateşkes önerisini hayata geçirmek amacıyla yoğun görüşmeler sürdürülüyor.
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklara göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaşın durdurulması yönündeki teklife sıcak bakmaması, sürecin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
Mısır'ın önerisi üzerinde neredeyse tam mutabakata varılmışken Netanyahu’nun ABD seçimleri öncesinde kalıcı bir anlaşmaya varılmasını engellediğini belirten kaynaklar, Mısır’ın, Filistinli esirler karşılığında yaşlı İsrailli tutukluların serbest bırakılmasını öncelik olarak gördüğünü ifade ediyor.
Fakat bu detaylar hâlâ tartışılıyor ve Kahire, İsrail'in çıkarlarına hizmet eden, zayıf bir anlaşmayı kabul etmesi yönünde Filistin direnişine baskı yapmayı reddediyor.