Ürdün kralı Abdullah, Ortadoğu’yu değerlendirdi

img
Ürdün kralı Abdullah, Ortadoğu’yu değerlendirdi YDH

SAAF-Ürdün Kralı Abdullah, Londra’dan yayın yapan Şark’ul Evsat gazetesinin köşe yazarı Tarık El-Hamid




SAAF-Ürdün Kralı Abdullah, Londra’dan yayın yapan Şark’ul Evsat gazetesinin köşe yazarı Tarık El-Hamid ile gerçekleştirdiği röportajda Ortadoğu’yu değerlendirdi.

 

“Irak'taki mezhepsel şiddetin ülkeyi birbiriyle savaşan devletçiklere dönüştürebileceğini” söyleyen Abdullah, “Eğer durum böyle devam ederse, Irak'ın, sınırlı çıkarları için savaşan zayıf devletçiklere bölünebileceği konusunda gerçek bir korku oluşur” dedi.

 

Kral Abdullah, İran'ın Irak'taki etkisine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, kimsenin kabul edemeyeceği bu durumun derinleşmesi halinde çok olumsuz etkileri olacağını ve hiç kimsenin de bundan yarar görmeyeceğini söyledi.

 

Başta “güçlü komşu ülke İran olmak üzere Irak'ın komşularına mevcut krizleri çözmek için yardım etmeleri” çağrısında bulunan Abdullah, Irak'taki çıkabilecek bir iç savaşın etkilerinin tüm bölgeyi tehdit ettiğini savundu.

 

İran, Irak, Suriye, Hizbullah ve Hamas’ın etki alanını “Şii Hilali olarak” nitelemesinin sorulması üzerine Abdullah, tam olarak mezhebi bir nitelemeden bahsetmediğini, kendisinin daha çok bir müttefikler ilişkisine vurgu yaptığını belirtti.

 

Bölgenin Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır, El-Fetih ve Sinyora hükümetinin yer aldığı ılımlılar ve İran, Suriye, Hizbullah ve Hamas’ın yer aldığı bir başka taraf olmak üzere ikiye ayrıldığına ilişkin sorulan bir soruya da cevap veren Abdullah şöyle söyledi:

 

“Eğer ABD ve İsrail bir eksen ise, İran, bazı güçler, siyasi akımlar ve Suriye başka bir eksen ise Araplar da kalkıp ABD-İsrail ekseni ile İran ve yörüngesinde dönen eksenden ayrı olarak bir kütle oluşturmak isteyince bu bir ihanet mi sayılıyor? İhanet dediğimiz şey uzaklara gidip ümmet düşmanlarıyla bir eksen kurmaktır. Biz ortak bir Arap duruşu istiyoruz. Eğer ABD’nin bir duruşu var ise İran’ın bir duruşu var ise neden Arapların birlik ve bağımsızlık içerisinde bir duruş sergilemesi çok görülüyor.”

 

Kral Abdullah röportajının tamamı için:

 

http://www.aawsat.com/details.asp?section=3&article=403114&issue=10284