İsrail medyası: 90 otel kapatıldı, binlerce işçi işten çıkarıldı

img
İsrail medyası: 90 otel kapatıldı, binlerce işçi işten çıkarıldı YDH

İsrail medyası, devam eden savaş nedeniyle kapanan turizm ve otel sektörlerinde binlerce işçinin işten çıkarılmasıyla ilgili 'sıkıntılı rakamlar' bildiriyor.




YDH- El-Meyadin'e göre, İsrail'de yayın yapan Kanal 12, 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki topraklarda bulunan her beş otelden birinin kapandığını ortaya koydu.

Haberlere göre, şu ana kadar 90 otel kapandı ve %20'si faal değil, bu da binlerce işçinin işten çıkarılmasına yol açtı.

İsrail medyası ayrıca, havayolu şirketlerinin İsrail uçuşlarını iptal etmesinin başta turizm ve otelcilik sektörü olmak üzere çeşitli sektörler üzerinde önemli bir etkisi olduğunu kaydetti.

Bu bağlamda medya, “İsrail ”de otelcilik sektörüne bağımlı olan binlerce ailenin yeni istihdam kaynakları bulmak zorunda kaldığını belirtti. 

Haberde, “İsrail'e gelen turizmde %85'in üzerinde bir düşüşten bahsediyoruz. Gerçek bir turizm yok.” diye vurgulandı.

Savaş devam ederken, İsrail'in ekonomisi de batıyor

Geçen ayın başlarında, Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndaki yolcu trafiği, 7 Ekim'den sonra Gazze ve kuzey cephesinde yaşanan gerilimler ve savaş nedeniyle 2024 yılının ilk dokuz ayında %43 oranında düştü ve bu da birçok havayolu şirketinin uçuşlarını azaltmasına ya da geri çekmesine neden oldu.

Havalimanı otoritesine göre, havalimanı Ocak-Eylül ayları arasında 10,85 milyon uluslararası yolcuya hizmet verdi ve bu rakam 2023'te 19,01 milyondu.

Yetkiliye göre, yabancı havayollarının daha az hizmet vermesiyle, daha fazla yolcu İsrailli taşıyıcıları tercih ediyor ve bu da trafiğin %25'e kadar arttığını gösteriyor.

Gazze'deki savaşın patlak vermesinden bu yana birçok havayolu şirketi “İsrail” uçuşlarını sık sık askıya aldı ve kısa süre içinde yeniden başlattı. Yaşanan gerginlikler bölgedeki hava trafiğini daha da aksattı.

Batan İsrail ekonomisi 

Öte yandan Ağustos ayının başlarında yayınlanan bir raporda “İsrail'in Gazze'de devam eden savaş ve Direniş Ekseni ile yaşanan çatışmalar konusunda bir yol ayrımında olduğu belirtilerek İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'ne (INSS) göre “özellikle 2024 yılı için öngörülen bütçe açığının mevcut devlet bütçesinin temelini oluşturan tahmini önemli ölçüde aşmasının beklendiği göz önüne alındığında, gelecekle ilgili her kararın şüphesiz önemli ekonomik sonuçları olacaktır” denildi.

Çalışma üç senaryonun ekonomik etkilerini inceliyor: Gazze'deki savaşın devam etmesi, kuzey cephesinde gerilimin tırmanması ya da esirlerin serbest bırakılmasını içeren bir anlaşmanın sağlanması.

INSS raporu, mevcut durum ışığında İsrail ekonomisinin 2024 yılında sadece %1 GSYİH büyümesi kaydetmesinin beklendiğini öngörüyor. 

“İsrail'in” risk primi %1.75 iken, savaşın devam etmesi artan güvenlik maliyetleri nedeniyle daha da kötüleşebilir, açığı ve borcun GSYH'ye oranını arttırabilir; bu da ekonomik istikrarsızlığa yol açabilir. 

Bununla birlikte, INSS mevcut durumun devam etmesinin artan güvenlik maliyetleri, bütçe açığı ve borcun GSYH'ye oranının artması nedeniyle risk primini kötüleştirebileceğini açıklıyor.

İsrail ekonomik olarak istikrarsız olarak algılanabilir ve risk varlıklarının cazibesini azaltabilir.

2025 yılı için %1 civarında düşük büyüme beklenirken, güvenliği finanse etmek için yüksek bütçe açıklarının devam etmesi, potansiyel olarak borç/GSYH oranını %75'e yükseltecek ve “İsrail'in” kredi notunu olumsuz etkileyecektir.