Suudi Arabistan ile Yemen İhvan'ı arasında kriz

img
Suudi Arabistan ile Yemen İhvan'ı arasında kriz YDH

Hadramut’taki İHA saldırısı, Yemen’in doğusunda Suudi Arabistan ile İhvan'ın Yemen kolu Islah Partisi arasında krize neden oldu.




YDH - Hadramut vilayetindeki bir Islah Partisi (İhvan'ın Yemen kolu) kampına düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısı gerilime neden oldu.

El-Ahbar gazetesine konuşan yerel kaynaklara göre söz konusu saldırı, Suudi ordusunun tacizleri sonrasında başlayan krizin bir parçası.

Geçtiğimiz haftalarda, Suudi askerlerin öldürülmesi ve yaralanmasıyla başlayan bu kriz, 135. Piyade Tugayı’nın Suudilerin emirlerini reddetmesiyle büyüdü.

Suudi Arabistan, 135. Piyade Tugayı’na Hadramut petrol platosundaki kamplarını terk edip Marib vilayetine dönme talimatı vermişti.

Ancak tugay, bu emre itaat etmeyerek Hadramut içindeki Hasşaa bölgesine taşınma talebinde ısrar etti.

Bu durum, Suudi makamlarınca "isyan" olarak değerlendirildi ve Riyad, tugayı hava saldırılarıyla hedef alma tehdidinde bulundu.

Islah’a bağlı medya kuruluşları, Hadramut’un el-Abr kampının kapısının bir İHA saldırısıyla vurulduğunu doğruladı.

Fakat saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekleri Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) bağlı medya kaynakları, saldırıdan el-Kaide’yi sorumlu tuttu ve Sanaa güçlerinin el-Kaide’ye İHA sağladığına dair iddiaları gündeme getirdi.

Saldırı, Yemen Savunma Bakanı Korgeneral Muhsin ed-Daari’nin Seiyun’da, Suudi askerleri ile Birinci Askeri Bölge komutanları arasındaki krizi kontrol altına almak için düzenlediği bir haftalık yoğun toplantıların hemen ardından gerçekleşti.

Toplantılardan bir sonuç alınamaması, durumu daha da karmaşık bir hale getirdi. Ed-Daari’nin Aden’e dönüşünden sonra, GGK liderlerinden Abdullah el-Geyti, bakanı başarısızlıkla suçlayarak istifaya çağırdı.

GGK’nın bu tutumu, Islah Partisi’nin Yemen’in kuzey vilayetlerine ait son güçleri olarak gördüğü Birinci Askeri Bölge’yi tasfiye etme çabalarının bir parçası.

GGK, bu taleplerini Riyad Anlaşması’nın askeri boyutunun uygulanması gerektiği iddiasıyla ilişkilendiriyor.

Söz konusu anlaşma, 5 Kasım 2019’da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) himayesinde imzalanmıştı.

135. Piyade Tugayı Komutanı Tümgeneral Yahya Ebu Avca, yayımladığı bir videoda tugayın, Hadramut petrol platosunu koruyan son Yemenli askeri güç olduğunu vurguladı.

Avca, tugayın bölgeden çekilmesinin, Hadramut’un bağımsız bir devlet ilanına ve yeni bir çatışma ortamına zemin hazırlayacağını belirtti.