Rusya'nın yenilenen nükleer doktrininde neler var?

img
Rusya'nın yenilenen nükleer doktrininde neler var? YDH

Rusya Devlet Başkanı Putin, nükleer caydırıcılık politikasını yeniden düzenleyen ve modernize eden kararnameyi imzaladı. Yeni doktrin, nükleer silahların yalnızca caydırıcılık ve son çare olarak kullanılacağını vurgularken, Rusya'nın tehditlere uyum sağlayabilen esnek bir savunma stratejisi geliştirdiğini gösteriyor.




YDH - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer caydırıcılık alanında ülkesinin devlet politikasının yeniden şekillendirilmesini öngören kararnameyi imzaladı.

Kararname, Rusya'nın nükleer caydırıcılık stratejisinin temel ilkelerini ve hedeflerini tanımlıyor.

Kararnamede, Rusya'nın nükleer caydırıcılığı sağlamayı hedefleyen savunma odaklı bir politika izlediği ve nükleer silahları yalnızca "bir caydırıcılık aracı ve son çare olarak" gördüğü vurgulanıyor.

Belge, nükleer kuvvetlerin yalnızca devlet egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumakla kalmayıp, aynı zamanda müttefiklerini muhtemel saldırılardan koruma amacını taşıdığını belirtiyor.

Yeni doktrine göre, Rusya'nın nükleer caydırıcılık politikası şu unsurlara dayanıyor:

  • Devletin ve müttefiklerinin güvenliğinin sağlanması,

  • Düşmanlıkların tırmanmasının önlenmesi,

  • Çatışmaların Rusya ve müttefikleri için kabul edilebilir şartlarda sonlandırılması.

Kararnamede, nükleer caydırıcılığın kara, deniz ve hava kuvvetlerini kapsadığı ve bu stratejinin, düşmana "ciddi zarar verme kapasitesine sahip güç ve araçların varlığına" dayandığı kaydediliyor.

Ayrıca, caydırıcılık politikasının, tehditlere uyum sağlama esnekliği ile şekillendiği ifade ediliyor.

Kararname, özellikle nükleer silahların kullanılmasını gerektirebilecek durumları da detaylandırıyor. Buna göre, şu koşullar Rusya için tehlike oluşturabilir:

  • Nükleer silahların nükleer olmayan devletlerin topraklarına konuşlandırılması,

  • Düşman tarafından uzaya füze savunma sistemlerinin konuşlandırılması.

Geçen aylarda Putin, Rusya Güvenlik Konseyi daimî üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, nükleer caydırıcılık politikasının modernize edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

"Mevcut gerçekliğe uyum sağlaması şart," diyen Putin, ülkesinin saldırıya uğraması durumunda, egemenliğine ciddi bir tehdit oluşturulması halinde, nükleer silah kullanma hakkını saklı tuttuğunu hatırlatmıştı.

Bu durum, konvansiyonel silahların kullanıldığı bir saldırıyı da kapsıyor.

Peskov: Kararname derinlemesine analiz edilmeli

Diğer yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, imzalanan kararnameye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Peskov, "Bu kararname, Rusya’nın nükleer caydırıcılık politikasını mevcut koşullarla uyumlu hale getirmek için gerekliydi," dedi ve ekledi:

"Rusya, nükleer silahları yalnızca caydırıcılık amacıyla görmektedir ve yalnızca zorunlu hallerde kullanılması öngörülmektedir."

Sözcü, ayrıca, kararnameyle belirlenen politikaların hem Rusya içinde hem de uluslararası alanda dikkatle analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.