İsrail'den ultra-Ortodoksları tutuklama emri

img
İsrail'den ultra-Ortodoksları tutuklama emri YDH

Gazze ve Lübnan'daki direniş hareketlerinin yarattığı yıkım ve İsrail kuvvetleri arasında artan kayıplar ciddi bir asker açığına neden olurken rejimin, isteksiz ultra-Ortodoks cemaati üzerinde yasal baskılara başvurarak yaptırımlar uygulamaya başladığı bildiriliyor.




YDH- El-Meyadin'in bildirdiğine göre, İsrail askeri komutanlığı, ultra-Ortodokslar (Haredim) hakkında, bu yerleşimcilerin askere alma merkezlerine gelmemeleri üzerine bin 126 tutuklama emri çıkardı.

Mevcut Savunma Bakanı Israel Katz, ultra-Ortodoks cemaatinden erkeklere talep edilen 7 bin askerlik emrinden sadece binini verdi.

İsrail basınına göre, bir önceki turda askere çağrılan 3 bin kişiden %10'undan azı askere alma merkezlerine geldi.

İsrail ordu komutanlığı, operasyonlarını yürütmek için ek 10 bin askere ihtiyaç duyduğunu, ancak “ek ihtiyaçları” nedeniyle yalnızca 3 bin ultra-Ortodoks erkeği barındırabileceğini söylüyor.

İsrail işgal güçleri Personel Müdürlüğü Planlama ve Personel Yönetimi Bölümü Başkanı Tuğgeneral Shay Taib, Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, “askere alma emri alan 3 bin ultra-Ortodoks'tan ilk ve ikinci emirlere uymayan bin 126'sı hakkında tutuklama emri çıkarıldı” dedi.

Tuğgeneral Taib, “Bundan sonra, derhal askere alınmaları için bir çağrı alacaklar ve askere alma merkezine gelmeyen herkes kaçak ilan edilecek,” diye açıkladı.

Taib, rejimin Askeri Polisi'nin askere alma merkezlerine gelmeyen yerleşimcileri tutukladığını ancak resmi olarak asker kaçağı ilan edilene kadar bekleyeceklerini ve konuyu İsrail Polisi'ne bırakacaklarını söyledi.

İsrail'in artan kayıpları Knesset'e yansıdı

İsrail işgal güçleri aylardır ultra-Ortodoks toplumundan yerleşimcileri askere almaya çalışıyor, ancak çağrılanların büyük çoğunluğu askere gitmedi.

Yerleşimci topluluk, askerlik hizmetinin dini inançlarıyla çatışacağını savunuyor ve “sekülerleşme” korkusuyla sürekli olarak askere çağrılmaktan kaçınıyor.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'da yürüttüğü çok cepheli savaşlarda yaşanan kayıplar nedeniyle, ordunun insan kaynağı açığını kapatmak için topluluktan yerleşimcileri askere alması zorunlu hale geldi.

Bu konu sadece Haredim ile sorunlara neden olmakla kalmadı, aşırı sağcı bakanların İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun koalisyonunu bozmakla tehdit ettiği İsrail hükümetine de yansıdı.

El-Meyadin, yasa tasarılarının daha önce İsrail Güvenlik Bakanı Yoav Gallant'ın görevden alınmasının başlıca nedenleri arasında yer aldığının belirtilmesi gerektiğini öne sürüyor.