Gazze'de yaşam giderek zorlaşıyor: Fiyatlar yüzde 300 arttı

img
Gazze'de yaşam giderek zorlaşıyor: Fiyatlar yüzde 300 arttı YDH

Gazze Şeridi'nde fiyatlar, bir yıl içinde yüzde 282 oranında arttı, temel ihtiyaç maddeleri uçuk fiyatlarla satılıyor. Halk, savaşın yıkımıyla birlikte ekonomik krizle mücadele ederken, temel gıda ve giysilere dahi erişim giderek zorlaşıyor.




YDH - Gazze pazarlarında konserve ürünler tezgâhları doldururken, bazı temel gıda maddeleri neredeyse yok denecek kadar az ve çok yüksek fiyatlarla satılıyor.

Giysiler ve hatta sebzeler bile artık halk için ulaşılamaz durumda.

Gazze Şeridi halkı, İsrail’in yıkıcı saldırılarıyla yetinmeyen, ekonomik zorluklarla dolu bir başka savaşın yükünü de taşıyor.

Gazzeli 27 yaşındaki İsra Zaarib'in, el-Ahbar gazetesine konuşarak bir yıl aradan sonra pazarda sebze gördüğü için heyecanlandığını belirten Zaarib, fiyatların kendisini hayrete düşürdüğünü söyledi: “Eskiden kilosu 2 şekel olan yeşil biber şimdi 15 şekel, bir kilo soğan ise 60 şekel. Şekerin kilosu ise 160 şekele ulaştı.”

Altı kişilik bir aileyi geçindirmeye çalışan Zaarib, bu fiyatlarla nasıl temel ihtiyaçlarını karşılayamayacaklarını söyledi.

Uçuk fiyatlar ve yokluk

Diğer yandan 30 yaşındaki Mahmud Ebu Kamer, pazarın işgalci İsrail rejiminin bir yıl süren yasaklarının ardından getirilen sınırlı miktarda sebze ve meyveyle dolduğunu, ancak bunların “uçuk fiyatlarla” satıldığını kaydetti.

El-Ahbar’a konuşan Kamer, halkın bu ürünleri satın almak için gerekli nakde sahip olmadığını ifade etti ve “Gıda ihtiyacımız neredeyse tamamen uluslararası kuruluşların sağladığı yardımlara bağlı. Bu yardımlar ise çoğunlukla konserve, makarna ve mercimekten oluşuyor,” dedi.

Gazze’de yaşamı “dayanılmaz” olarak nitelendiren Kamer, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini vurguladı.

20 yaşındaki Nida Gays ise pazara “sadece bakmak” için geldiğini söyledi ve tüccarların halkın çaresizliğinden faydalanarak fiyatları katlanarak artırdığını ifade etti.

43 yaşındaki Lubna Hasan ise bazı sebzelerin bulunmasını “hiç olmamasından daha iyi” olarak değerlendiriyor. Gazeteye konuşan Hasan, birkaç gün önce falafel yapmak için 25 şekele bir soğan, 28 şekele bir baş sarımsak aldığını, bu fiyatların ise halkı daha da zor durumda bıraktığını vurguladı.

'Gıda ve temel ihtiyaçlar erişilemez hale geldi'

42 yaşındaki Esraa Zahad ise, fiyat artışlarının hayatı dayanılmaz hale getirdiğini dile getirdi: “Eskiden 2 şekele aldığımız bir hijyenik ped paketi şimdi 35 şekel oldu. Çocuklarıma kışlık giysi lazım ama bir takım giysinin 130 şekel olduğu bu şartlarda karşılamak mümkün değil.”

Hacı Ebu Abdullah es-Sahar da Gazze’deki hayatı “acı ve ıstırap dolu” olarak tanımladı: “Eskiden 40 şekele aldığım bir un torbasının şimdi 1000 şekel olması inanılmaz. Tek bir domates bile almak artık hayal.”

Ayrıca 39 yaşındaki Muhammed el-Hudari, pazar yerlerindeki büyük mal kıtlığına ve mevcut ürünlerin dünya genelinde eşi benzeri görülmeyen fiyatlarla satıldığına dikkat çekti.

Radya Abdül Al ise fiyatların “altın gibi yükseldiğini” ve halkın kötüleşen ekonomik durum nedeniyle bu mallara erişemediğini ifade etti.

Savaşın sona ermesini umut eden Abdül Al, “Artık yaşamaktan yorulduk, bazen şehitleri kıskanıyoruz, çünkü onlar bizim her gün yaşadığımız eziyeti görmediler," ifadelerini kullandı.

Resmi veriler ne söylüyor?

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, Gazze Şeridi’nde fiyatlar eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 282,6 oranında arttı.

Aynı zamanda, Ağustos 2024’e kıyasla Eylül 2024’te tüketici fiyat endeksinde yüzde 11,38’lik bir yükseliş kaydedildi.

Bir tüccar, fiyatlardaki artışı taşıma maliyetlerinin yüksekliğine bağlayarak, vatandaşların ihtiyaçlarını istismar ettikleri suçlamalarını reddetti.



Makaleler

Güncel