BM: 2024, insani yardım personelinin en ölümcül yılı oldu

img
BM: 2024, insani yardım personelinin en ölümcül yılı oldu YDH

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2024 yılının dünya çapında 281 ölümle insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl olduğunu bildirdi.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından hazırlanan bir rapor, dünya çapında 281 ölümle insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl olduğunu bildirdi.

Bu trajik dönüm noktası, Gazze'de bir yılı aşkın süredir devam eden soykırım göz önüne alındığında, daha önceki tüm rekorları geride bıraktı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu yeni Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher şu açıklamayı yaptı: 

“İnsani yardım çalışanları daha önce görülmemiş bir oranda öldürülüyor, cesaretleri ve insanlıkları kurşun ve bombalarla karşılanıyor. Bu şiddet, vicdansızlıktır ve yardım operasyonları için yıkıcıdır” 

Tom Fletcher sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Devletler ve çatışmanın tarafları insani yardım çalışanlarını korumalı, uluslararası hukuka riayet etmeli, sorumluları yargılamalı ve bu cezasızlık dönemini sona erdirmelidir.” 

İsrail en az 333 insani yardım personelini öldürdü

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı can kayıplarının artmasına neden oldu; 7 Ekim 2023'ten bu yana en az 333 insani yardım personeli hayatını kaybetti.

Bunların çoğu BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) personeliydi.

Yardım Çalışanları Güvenlik Veri Tabanında yer alan son verilere göre, sadece bu ay Gazze'de 10 ulusal personel öldürüldü. 

OCHA sözcüsü Jens Laerke Cuma günü Cenevre'de düzenlenen bir brifingde gazetecilere yaptığı açıklamada şunu dile getirdi:

“Bugünkü rakamlar şüphesiz insani yardım camiamızda, özellikle de müdahalenin ön saflarında şok dalgaları yaratacaktır” 

Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun BM kuruluşları, sivil toplum kuruluşları (STK'lar) ve Kızılay ve Kızılhaç hareketi için çalışan ulusal personel olduğunu, 268 ulusal personel ve 13 uluslararası personelin öldüğünü kaydetti.

Dünya genelinde yardım çalışanlarına yönelik tehditler

Savaşlar dünya çapında tırmanmaya devam ederken, insani yardım çalışanlarının karşı karşıya olduğu tehlikeler Gazze'nin ötesinde de yoğunlaştı.

“Gazze, Sudan, Lübnan, Ukrayna ve diğer çatışmalar gibi yerlerde cesurca ve özveriyle çalışıyorlar” diyen Laerke, 2024 yılı henüz bitmemişken, ölü sayısının şimdiden geçen yılın rekoru olan 280'i aştığını belirtti. 

Uluslararası şiddetin maliyetinin istatistikleri de aştığını vurgulayan Laerke, “Yardım çalışanlarına yönelik tehditler Gazze'nin ötesine uzanıyor” dedi.

Laerke, ‘yüksek düzeyde şiddet, adam kaçırma, yaralama, taciz ve keyfi gözaltı vakaları rapor ediliyor...’ açıklamasında bulundu:

 “Ulusal insani yardım personeli olmak onları bizim için yabancı yapmaz, onları meslektaş ve çoğu zaman arkadaş yapar. İnsanlığın sunabileceği en iyi ilgiyi gösteriyorlar. Ve bunun karşılığında rekor sayıda öldürülüyorlar” 

Yardım çalışanlarına yönelik şiddet aynı zamanda savaş bölgelerinde sivillere verilen zararın daha geniş bir modelini yansıtıyor.

Geçtiğimiz yıl 14 silahlı savaşta 33 binden fazla sivil hayatını kaybetti; bu rakam 2022 yılına göre yüzde 72'lik bir artış anlamına geliyor.

Bu zorluklara ve tehlikelere rağmen, insani yardım kuruluşları geçen yıl yaklaşık 144 milyon ihtiyaç sahibine ulaşarak hayati yardım sağlamaya devam ediyor. 

Bu krize cevaben BM Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter'e yardım çalışanlarına yönelik saldırıların önlenmesi ve insani yardım personeline yönelik korumanın arttırılması için tedbirler tavsiye etme yetkisi veren 2730 (2024) sayılı Kararı kabul etmiştir.

Bu tavsiyeler 26 Kasım'da yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısında sunulacak.

Lübnan'da Ukrayna ve Gazze'den daha fazla sağlık çalışanı ve hasta öldürüldü

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yakın tarihli bir raporuna göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Lübnan'da sağlık hizmetlerine yönelik saldırılarının neredeyse yarısı -%47'si- sağlık çalışanlarının veya hastaların öldürülmesiyle sonuçlandı.

Bu endişe verici istatistik, dünya çapındaki diğer tüm aktif savaşlardaki ölüm oranlarını geride bırakarak, devam eden İsrail saldırganlığının Lübnan ve sağlık sistemi üzerindeki yıkıcı etkisinin altını çiziyor.

Buna karşılık, SSA tarafından Ukrayna, Sudan ve işgal altındaki Filistin toprakları (oPt) dahil olmak üzere 13 ülke ve bölgeden elde edilen verilere dayanılarak bildirildiği üzere, sağlık hizmetlerine yönelik saldırılarda ölümlere ilişkin küresel ortalama %13,3'tür.

OPt'de sağlık hizmetleriyle ilgili olayların %9,6'sı ölümle sonuçlandı.

Dünya Sağlık Örgütü raporu, 7 Ekim 2023'ten 18 Kasım 2024'e kadar Lübnan'da devam eden İsrail saldırısı nedeniyle 226 sağlık çalışanı ve hastanın öldüğünü, 199 kişinin de yaralandığını belirtti.

Bu süre zarfında, sağlık tesislerine yönelik toplam 137 saldırı SSA tarafından kaydedilmiş olup, sağlık personeli ve altyapısının acımasızca hedef alındığını daha da vurguluyor.