ABD Irak’ta darbe seçeneğini inceliyor

img
ABD Irak’ta darbe seçeneğini inceliyor YDH

SAAF-Danimarka’da yayınlanan Information adlı gazete, ABD’li komutanların Irak hükümetine




SAAF-Danimarka’da yayınlanan Information adlı gazete, ABD’li komutanların Irak hükümetine karşı gelecek 6-7 ay içerisinde bir darbe yapmayı gündemlerinde tuttuklarını yazdı.

 

Haberini Danimarka’da yayınlanan Information gazetesine dayandıran Suudi Arabistan’da yayınlanan el-Medine gazetesi de Bush hükümetinin gelecek 7 ay içerisinde Irak hükümetine darbe yapmak için çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini belirtti.

 

Söz konusu darbe planının birkaç hafta önce Bağdat’ta yapılan bir toplantıda gündeme geldiğini yazan gazete, ABD’li komutanların Irak’taki çok uluslu güç bünyesinde görev yapan Danimarkalı komutanlarla darbe planı üzerinde görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.

 

Habere göre yapılan darbe planı, Maliki hükümetinin devrilmesini, meclisin lağvedilmesini ve “mutedil” bir Şii Başbakan liderliğinde geçici bir hükümet kurulmasını öngörüyor.

 

Darbe sonrası kurulacak hükümet konusundaki ayrıntıların da görüşüldüğünü belirten gazeteler, İyad Allavi’nin geçici hükümeti döneminde güvenlik yetkilisi olarak görev yapan Kasım Davud’un darbe sonrasında kurulacak hükümette başbakanlığa getirileceğini ifade ediyorlar.

 

Halen Birleşik Irak İttifakı listesinden milletvekili olarak görev yapan Kasım Davud, Sadr hareketi tarafından sevilmeyen bir isim olarak biliniyor.

 

Information gazetesinin haberine göre ABD, Irak meclisinde dini bir niteliği olmayan “ılımlı” bir grup oluşturmak için de çaba gösteriyor.