Irak, Suriye'deki rejim değişikliğinin ardından bölgesel güvenlik endişelerini vurgulayarak, tarafsız bir duruş sergileyeceğini açıkladı. Liderler, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasının ve dış müdahalelerden kaçınılmasının önemine dikkat çekti.
YDH - Iraklı silahlı gruplardan bir kaynak, el-Ahbar gazetesine yaptığı açıklamada Direniş Koordinasyonu'nun Şam'ın düşmesinden sonraki durumu değerlendirdiğini ve bu sürece dair ortak bir tutum belirlemeye çalıştığını belirtti.
Kaynak, muhalif güçlerin Şam'da yeni bir hükümet kurma niyetine dikkat çekerek, "Bu güçlerin 2014'te Irak'ın işgalinde IŞİD'e katılmaları ve Irak'ta terörist olarak sınıflandırılmaları tüm bölgenin güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor," dedi.
Kaynak ayrıca, "Çoğu gösterge, Siyonist varlık, ABD veya Türkiye'nin desteklediği bu tür grupların varlığının güvenlik seviyesini düşüreceğine işaret ediyor," diyerek, Direniş Ekseni'nin Irak'a yönelik her türlü acil durum ve tehdide hazır olduğunu vurguladı.
Irak Hükümeti Sözcüsü Basim el-Avadi ise "Hükümet, Suriye'deki gelişmeleri yakından takip etmekte ve istikrara yönelik çabaları artırmak için kardeş ve dost ülkelerle temaslarını sürdürmektedir. Amacımız, Suriye halkının güvenliğini, kamu düzenini, canını ve malını korumaktır," diye konuştu.
El-Avadi, ayrıca şu açıklamayı yaptı: "Irak, tüm Suriyelilerin hür iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Suriye'nin güvenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı sadece Irak için değil, tüm bölge için büyük önem taşımaktadır."
Sözcü, Suriye'nin içişlerine müdahalede bulunmamanın önemine de dikkat çekti: "Bir tarafı diğerine desteklemek, Suriye'deki durumu sadece daha fazla çatışma ve bölünmeye sürükler. Bu durumun en büyük kaybedeni, tarihsel, dini ve kültürel bağlarla Irak'a yakın olan Suriye halkı olacaktır."
Farklı liderlerden açıklamalar
Öte yandan Şii Ulusal Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr, "Komşu Suriye'nin, IŞİD teröründen, dış müdahalelerden ve diktatörlükten arınmış bir şekilde, tüm mezhepleri bir araya getiren demokratik bir hükümetle güven ve emniyet içinde yaşaması için kapsamlı bir ulusal diyalog başlatılmasını bekliyoruz," ifadelerini kullandı.
Egemenlik Partisi Başkanı Hamis el-Hancar ise durumu "Suriye'de diktatörlük döneminin sona ermesi ve yeni bir başlangıç" olarak değerlendirdi. Zafer Koalisyonu Lideri Haydar el-Abadi de Suriye halkına barış ve inşa çağrısında bulunarak, "Suriye'de yeni bir gün; bu gün, birlik, özgürlük, adalet ve barış günü olsun," değerlendirmesini yaptı.
Eski Başbakan Adil Abdülmehdi ise İsrail'in Kuneytra'ya girmesine tepki göstererek, "Bu adımın ciddi yansımaları olacaktır. İsrail'in saldırgan politikalarının sınırları aşması, bölgeyi yeni krizlere sürükler," dedi.
Bununla beraber Irak meclisinin Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Ali el-Bendavi ise Irak'ın Suriye'deki olaylara yönelik tarafsız tutumunu koruduğunu belirtti: "Suriye sınırında güvenlik güçlerimiz kontrolü sağlamış durumda. Irak, resmi bir hükümet kurulana kadar hiçbir müdahalede bulunmayacaktır."