İsrail ve Ürdün'den Suriye konulu gizli toplantı

img
İsrail ve Ürdün'den Suriye konulu gizli toplantı YDH

İsrail ve Ürdün, Suriye’deki güvenlik durumu ve silahlı gruplarla ilişkileri değerlendirmek için gizli bir toplantı gerçekleştirdi.




YDH - Axios portalına konuşan üç İsrailli yetkili, İsrail ve Ürdün'ün cuma günü Suriye'deki durumla ilgili koordinasyon sağlamak amacıyla gizli görüşmeler yaptığını bildirdi.

İsrail ordusu son günlerde, Suriye'deki askeri bölgeleri hedef alan saldırılar düzenlerken, Golan Tepelerinin Suriye tarafında bir bölgeyi kontrol altına aldı.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler misyonu, bu durumun ülkenin egemenliğinin ihlali olduğunu belirtti.

Ürdün ise İsrail ile ortak güvenlik kaygıları doğrultusunda çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. İsrailli yetkililere göre Ürdün, İsrail ile Suriye'deki silahlı gruplar arasında, özellikle de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile, kritik bir arabulucu rolü üstleniyor.

İsrailli kaynaklar, Siyonist rejimin iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in başkanı ile İsrail ordusundaki üst düzey subayların, cuma günü Ürdün Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Ahmad Husni ve Ürdün ordusunun üst düzey komutanlarıyla bir araya geldiğini bildirdi.

İki İsrailli yetkili, toplantıda Suriye’deki durumun yanı sıra silahlı gruplarla ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Bunun yanı sıra İran'ın Ürdün üzerinden Batı Şeria’daki Filistinli direniş örgütlerine silah tedarik etmesi de masaya yatırıldı.

Son 10 gün içinde İsrail ordusu, 1973 Yom Kippur Savaşı sonrası oluşturulan sınır bölgesinde Suriye topraklarını işgal etmeye başladı. Rejim güçleri ayrıca, bölgenin en yüksek noktası olan Hermon (Şeyh) Dağı’ndaki Suriye askeri karakolu da dahil olmak üzere stratejik bölgeleri kontrol altına aldı.

İsrail ordusu, Suriye'deki askeri hedeflere şimdiye kadar yaklaşık 500 hava saldırısı düzenlediğini ve bu operasyonlarda Suriye Hava, Deniz Kuvvetleri ile savunma sistemlerinin büyük kısmını yok ettiğini açıkladı. Rejim ordusu, bu saldırıların, silahların terör örgütlerinin eline geçmesini önlemeyi amaçladığını iddia etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmede, İsrail ordusunun, “1974 Anlaşmasını uygulayacak bir güç oluşana kadar” Suriye’deki sınır bölgesini geçici olarak kontrol altında tutacağını söyledi.

1974 anlaşması, iki tarafın sınırda askeri güç bulundurmasını yasaklayan bir tampon bölge oluşturmuştu. Fakat üst düzey İsrailli yetkililer, İsrail ordusunun tampon bölgedeki varlığının aylarca, belki daha uzun süre devam edebileceğini öne sürüyor.

Diğer yandan Suriye’nin Birleşmiş Milletler misyonu, 9 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi üyelerine İsrail'in eylemlerini protesto eden bir dilekçe gönderdi. Bu dilekçe dört gün sonra kamuoyuyla paylaşıldı.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi, mektubunda İsrail saldırılarının, “1974 Ayrılma Anlaşması’nın ve Suriye’nin egemenliğinin ihlali” olduğunu vurguladı. Ayrıca BM’ye ve Güvenlik Konseyi’ne, İsrail’i Suriye topraklarından çekilmeye zorlamak için “acil tedbirler” alma çağrısını yineledi.



Makaleler

Güncel