New York Times: İsrail, Yemen füzelerini kontrol etmekte zorlanıyor

img
New York Times: İsrail, Yemen füzelerini kontrol etmekte zorlanıyor YDH

New York Times’da yayınlanan bir analize göre, İsrail rejimi, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik kapsamlı füze saldırılarından kaynaklanan maddi ve insani zararı kontrol altına almakta zorlanıyor.




YDH- New York Times’da yer alan “İsrail radardan uzak düşmanının saldırılarını durdurmak için mücadele ediyor” başlıklı analizde, İşgal altındaki topraklardan yaklaşık 1,000 mil (1,609 kilometre) uzakta bulunan Yemen'deki güçler tarafından “İsrail'in yoğun saldırılara maruz kaldığı” belirtildi.

Analize göre, Yemenli güçler “bir dizi saldırıyla onları (İsraillileri) kelimenin tam anlamıyla geceleri uykusuz bırakıyor... ve güçlerin liderlerinin ve silah depolarının nerede olduğuna dair kesin istihbarat eksikliği nedeniyle İsrail onları durdurmakta zorlanıyor.”

Operasyonların, İsrail rejiminin geçtiğimiz ekim ayında Gazze Şeridi'ne karşı başlattığı soykırım savaşının ardından başladığı belirtilen makalede Ensarullah’ın, işgal altındaki topraklara ve diğer İsrail hedeflerine yönelik Filistin yanlısı saldırılarını belirgin bir şekilde yoğunlaştırdığı vurgulanıyor.

Yemen'in saldırıları son birkaç haftadır İsrail rejiminin ekonomik kalbi olan Tel Aviv'e yöneldi ve Yemen Silahlı Kuvvetleri, şehri balistik ve hipersonik füzelerle başarıyla vurduğunu tekrar tekrar duyurdu.

Filistin yanlısı operasyonları durdurmaya çalışan İsrail rejimi ve en yakın müttefiki ABD, Yemen'e karşı amansız hava saldırıları düzenliyor. Bu durum, Yemen kıyı şeridinde konuşlu Amerikan askeri güçlerinin de hedef alınmasına yol açtı.

New York Times aynı şekilde, Yemen güçlerinin “geçtiğimiz hafta boyunca neredeyse her gece İsrail'e balistik füzeler fırlatarak İsrail'e karşı gerilimi tırmandırdığını” belirtti.

Gazete, İsrail’e ait savaş uçaklarının Yemen'e yönelik dördüncü ve “en küstah” saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından bile güçlerin yılmamış göründüğünü belirtti.

New York Times daha sonra, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin cuma günü şafaktan önce Tel Aviv'e bir füze ve cumartesi günü saat 02:00 sularında da bir başka füze fırlatarak hava saldırısı sirenlerini çalıştırdığını kaydetti.

Yemenli güçlerin Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonunun yıllarca süren bombardımanına, Emirlik destekli güçlerin baskısına ve ülkeye yönelik devam eden yoğun Amerikan ve İngiliz saldırganlığına karşı 10 yıla yakın bir süre dayandığını vurgulayan gazete, şimdi de “İsrail'e karşı benzer bir direnç gösteriyorlar” dedi.

Gazete, İsrail rejiminin casusluk teşkilatı Mossad'ın eski istihbarat müdürü ve Savunma Bakanlığı'nın eski Siyasi-Askeri Büro başkanı olan Zohar Palti'nin “Bir sorunumuz var” dediğini ve rejimin tek başına bu sorunu çözecek bir “formüle” sahip olmadığını söylediğini aktardı.

Makalede ayrıca, uzmanların, rejimin “güvenlik kurumunun” Yemen'e hiçbir zaman öncelik vermediği ve yıllar boyunca ülkenin Yemen Silahlı Kuvvetleri hakkında istihbarat toplamak için çaba sarf etmediği yönündeki sözlerine de yer verildi.

Palti, İran ve nükleer programını, Hamas’ı, Hizbullah’ı örnek göstererek İsrail'in “havada çok fazla topu” olduğunu söyledi.

“Bu bir yatırım meselesi,” diyen Palti, “Günler, haftalar ya da aylar sürebilir ama sonunda istihbaratı getireceğiz.” diye ekledi.

Palti, yine de bunun İsrail'in en önemli önceliği olmayacağını, “pek çok kişinin İran'ın nükleer emellerini engellemek için yatırım yapmayı tercih ettiğini” sözlerine ekledi.

Ensarullah’ın, 7 Ekim 2023'te Hamas öncülüğünde başlayan Aksa Tufanı Operasyonu’ndan kısa bir süre sonra İsrail'e karşı saldırıya başladığını belirten makalede şu ifadelere yer verildi: “Militanlar Hamas ve genel olarak Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söylediler. Husiler ayrıca dünyanın en işlek nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz'den geçen kargo gemilerine füzeler ve insansız hava araçları fırlatarak İsrail'i abluka altına almaya çalıştı ve uluslararası ticareti önemli ölçüde sekteye uğrattı. İlk başta İsrail'e yönelik tehdit, güney sınırındaki Hamas ve kuzey sınırındaki Hizbullah'ın oluşturduğu tehdide kıyasla uzak görünüyordu. Husi saldırı uçaklarının İsrail'in güney limanı Eilat'a ulaşması yaklaşık 10 saat sürüyordu. Bunlar ve Yemen'den zaman zaman atılan balistik füzeler, Basra Körfezi bölgesindeki uluslararası güçlerin yardımıyla genellikle İsrail topraklarından veya hava sahasından uzakta durduruluyor ve birçok İsrailli tarafından biraz tuhaf bir baş belası olarak görülüyordu.”

Gazete, temmuz ayında Husiler tarafından ateşlenen bir insansız hava aracının “farklı bir rota” izleyerek, İsrail'in savunmasından kurtulup ülkenin ticaret merkezi Tel Aviv'de bir apartmana çarparak bir kişinin ölümüne ve birkaç kişinin de yaralanmasına neden olduğunu hatırlattı.

İsrail ertesi gün Yemen'e ilk hava saldırısını düzenleyerek, Hudeyde limanını bombaladı.

Makalede daha sonra, Yemen tarafından gerçekleştirilen diğer operasyonlara yer verildi.

İsrail işgal rejimi yetkililerinin o zamandan bu yana Yemen’e yönelik “sert” söylemlerini artırdığını söyleyen New York Times, Benyamin Netanyahu’nun “Hamas, Hizbullah, Esad rejimi ve diğerlerinin öğrendiklerini Husiler de öğrenecek” sözüne yer verdi.

Gazete, “İsrail saldırılarının ardından Netanyahu bir İsrail televizyon kanalına verdiği röportajda Ensarullah hakkında şunları söyledi: ‘Onlarla daha yeni başlıyoruz.’ İsrail Savunma Bakanı Israel Katz ise Ensarullah liderlerinin peşine düşme sözü verdi.” dedi.

Gazeteye göre, İsrail Ensarullah liderlerinin nerede olduğunu bilseydi muhtemelen onları “çoktan öldürmüş” olurdu.

New York Times ayrıca, analistlerin, Yemen'in ulusal altyapısına zarar vermenin ülke güçlerinin işgal altındaki topraklara saldırmasını engellemeyeceğini belirttiklerini aktardı.

Londra merkezli bir araştırma enstitüsü olan Chatham House'da Yemenli bir araştırma görevlisi olan Fera el-Müslimi, Ensarullah için “umursamıyorlar ve çok ama çok ileri gitmeye hazırlar” dedi.

El-Müslimi, 7 Ekim 2023'ten bu yana Ensarullah’ın küresel bir aktör olarak varlıklarını pekiştirdiklerini ve Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'e karşı savaşmaya devam edeceklerini söyledi.

İsrailli yetkililer ve analistler, özellikle İsrail ile Yemen arasındaki mesafe göz önüne alındığında, Ensarullah sorununun “sadece İsrail'in sorunu olmadığını” savunuyor.

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani cumartesi günü yaptığı açıklamada Ensarullah’ın İsrail'e attığı füzelerdeki “çarpıcı artışa” dikkat çekerek “Husiler küresel bir sorun” dedi.

“İsrail’in, bölgedeki Amerikan güçleriyle yakın koordinasyon içinde hareket ettiğini” söyleyen gazete, ABD Merkez Komutanlığı güçlerinin son günlerde Yemen'e saldırdığını ve cuma günü erken saatlerde Yemen'den İsrail'e atılan füze, kısa süre önce İsrail'de konuşlandırılan Amerikan THAAD füze savunma sisteminin yardımıyla önlendiğini kaydetti.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nde uluslararası araştırmacı olan İsrailli emekli tuğgeneral Assaf Orion, Hamas'ın geçen yılki saldırısından bu yana İsrail kabinesi tarafından “onaylanan savaş hedefleri arasında Yemen'de Husilere karşı bir harekâtın yer almadığını” belirtti.

“Karmaşık sorunların basit çözümleri yoktur” diyen Orion, “Nihayetinde bu sadece İsrail ile Husiler arasındaki bir çatışma değil, bölgesel ve uluslararası bir mücadelenin parçası.” diye ekledi.