Araplar İran’a karşı Yahudi lobisiyle ilişkileri geliştiriyor

img
Araplar İran’a karşı Yahudi lobisiyle ilişkileri geliştiriyor YDH

SAAF-ABD’de Yayınlanan Usa Today gazetesi, Suudi Arabistan’la bazı diğer Arap ülkelerinin




SAAF-ABD’de Yayınlanan Usa Today gazetesi, Suudi Arabistan’la bazı diğer Arap ülkelerinin İran’ın bölgedeki nüfuzunu kırmak için İsrail’le ve ABD’deki Yahudi lobileriyle açık ilişki kurduğunu yazdı.

 

Usa Today gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Suudi Arabistan ve diğer bazı Arap ülkeleri, İran’ın bölgede artan nüfuzunu kırmak ve Irak ve Lübnan’daki şiddeti azaltmak için İsrail’le ve ABD’deki Yahudi lobileriyle açık ilişkiler kurdu.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in girişimiyle geçen hafta Filistinli gruplar arasında sağlanan Mekke anlaşmasına da değinen gazete, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Turki Faysal’ın geçen ay Washington’da düzenlenen ABD’deki Yahudi Örgütleri desteklemeyle ilgili toplantıya katıldığını yazdı.

 

USA Today gazetesi, Turki Faysal’ın bu toplantıya katılmış olmasının ABD Dışişleri Bakanlığının anti semitizmle mücadele için atadığı bir diplomat tarafından takdir edildiğini belirtti.

 

Birleşik Yahudi Toplumu (United Jewish Communities) Genel Direktörü William Daroff’un Suudi bir diplomatın bu toplantıya katılmış olmasını sürpriz diye değerlendirdiğini belirten gazete, Suudi Arabistan’dan başka Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinin de İsrail’le ve ABD’deki İsrail lobisiyle ilişkileri geliştirdiğini yazdı.

 

ABD’nin Arap ülkelerinin attığı bu adımları desteklediğini yazan gazete, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın daha önce Körfez’in 6 Arap ülkesiyle Mısır, Ürdün ve İsrail’in, İran ve Suriye tarafından desteklenen aşırılara karşı ılımlı bir blok oluşturduğunu söylediğini hatırlattı.

 

İsrail’in Washington eski Büyükelçisi Daniel Ayalon’un Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Bender bin Sultan’ın geçtiğimiz eylül ayında Ürdün’de İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le gizli bir görüşme gerçekleştirdiğini söylediğini yazan USA Today, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de ABD’deki Büyük Yahudi Örgütlerden American Jewish Organizations’un liderlerinden oluşan bir heyeti davet ettiğini yazdı.

 

USA Today gazetesi, İsrail Başbakan Yardımcısı Simon Perez’in Ocak ayı sonunda Katar’a giderek Katar Emiri ile görüşmesini Arap ülkeleriyle İsrail arasında gelişen ilişkilerin son örneği olarak niteledi.