Senegal: Yabancı askeri varlığı 2025 yılında sona erecek
Senegal cumhurbaşkanı, 2025 yılında Batı Afrika ülkesindeki tüm yabancı askeri varlığın sona ereceğini söyledi.
YDH- Senegal Devlet Başkanı Bassirou Diomaye Faye, ülkenin 2025 yılında yabancı askeri güçleri ülkeden çıkarmayı planladığını açıkladı.
Senegal haber ajansı APS'nin aktardığına göre Cumhurbaşkanı Faye, “Silahlı kuvvetler bakanına savunma ve güvenlik alanında yeni bir işbirliği doktrini önermesi talimatını verdim. Bu doktrin 2025 yılından itibaren Senegal'deki yabancı askeri varlığın sona ermesini gerektirecek” dedi.
Bassirou Diomaye Faye kasım ayında Senegal topraklarındaki Fransız askeri üslerinin ülkenin egemenliği ile bağdaşmadığını ifade etmişti. Ardından Le Monde gazetesi Fransa'nın Senegal, Gabon ve Fildişi Sahili'ndeki askeri güçlerini büyük ölçüde azaltmayı planladığını açıkladı.
Senegal Başbakanı Ousmane Sonko da geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkenin yakında tüm yabancı askeri üsleri kapatacağını söyledi.
Konuyla bağlantılı olarak, Fransa ve Çad ordusunun 27 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre Fransa, eski bir Fransız sömürgesi olan Çad'daki güçlerini geri çekme sürecinin bir parçası olarak bu ülkedeki ilk askeri üssünü resmen teslim etti.
Çad Genelkurmay Başkanı, Çad'ın kuzeyindeki Faya-Largeau'da bulunan üssün nakledildiğini doğrularken, Abeche ve başkent N'Djamena'daki diğer Fransız mevzilerinden çekilmeye ilişkin planların da güncellendiğini açıkladı.
Fransız askerlerinin üstten araçlarla ayrıldığı ve yaklaşık 780 kilometre (480 mil) güneydeki N'Djamena'ya doğru yola çıktığı belirtilirken, kesin asker sayısı açıklanmadı.
Fransız Genelkurmay Başkanı ayrı olarak yaptığı açıklamada “Devir teslim Çad ile mutabık kalınan takvim ve koşullara uygun olarak gerçekleşti” dedi.
İlgili Haberler
Suudilerin Hürmüz'ü bypass hayali suya düştü
22 Eylül 2026 10:57
Yemen'den bölge ülkelerine tarihî soru: 'Suudiler bize Allah yerine ku…
21 Eylül 2026 21:02
Rusya: Seçimlere yönelik dezenformasyon ve siber saldırılar sonuç verm…
20 Eylül 2026 20:31
Çin'in Rusya'dan petrol ithalatı ağustosta yüzde 41 arttı
20 Eylül 2026 20:16
