İran'dan İsrail’e “sosyal medya operasyonu”

img
İran'dan İsrail’e “sosyal medya operasyonu” YDH

İsrail medyası, İran tarafından yönetilen bir ağın, sosyal medyada “ayrımcı söylemi yaymak ve bölünmeleri derinleştirmek” amacıyla yeniden faaliyete geçtiğini iddia etti.




YDH- İsrail medyası, İsrail sosyal medyasında faaliyet gösteren “yabancı bir ağın”, bu kez “yeni” ve “daha tehlikeli” bir kimlikle faaliyetlerine yeniden başladığını bildirdi.

Söz konusu bu ağın, çeşitli platformlarda “ayrımcı söylemi güçlendirmek, bölünmeleri yoğunlaştırmak, nefreti kışkırtmak ve moral bozukluğunu yaymak” amacıyla İran tarafından işletildiği ileri sürüldü.

Ayrıca, “ultra-Ortodoks karşıtı duyguları körüklediği, şiddet içeren sokak protestolarını teşvik ettiği ve İsrail ordusuna katılmayı reddedenleri desteklediği” kaydedildi.

İsrail haber sitesi Yediot Ahronot’un (Ynet) bildirdiğine göre, İsrailli bir çevrimiçi izleme grubu olan FakeReporter, çoğu Facebook'ta olmak üzere yaklaşık 60 profil tespit ettiğini iddia etti.

Haberde, bu profillerin sosyal medyada 18 binden fazla paylaşımda bulunduğu belirtildi.

Ynet, “titizlikle hazırlanmış kimliklerin” insan davranışlarını taklit eden otomatik programlar olan “botlar” tarafından üretildiğini bildirdi.

Ynet, ya “kilitlendikleri” ya da “geçici olarak devre dışı bırakıldıkları” için aylarca sosyal medyadan kaybolduğunu söylediği söz konusu hesapların geri döndüklerini ve bazılarının da yeni isimler kullandıklarını kaydetti.

FakeReporter'a göre, bunların kapatılmalarının nedeni “tespit edilmekten kaçınmaktı.”

Profillerden bazılarının “İsraillilerden oluşan uzun bir arkadaş listesi” oluşturduğunu söyleyen Ynet’e göre, “Bu bağlantılar, profillerin düşmanca ve kışkırtıcı mesajları kolayca yaymasını ve ağın hedeflerine hizmet eden içeriği güçlendirmesini sağlıyor.”

FakeReporter'ın patronu Achiya Schatz’sa konuyla ilgili olarak şöyle dedi: “Bu ciddi ve rahatsız edici bir olgudur. Yabancı unsurlar casusluk yapmak, kışkırtmak ve propaganda yaymak için İsrail ağlarına başarıyla sızıyor. İfşa olduklarında ise herhangi bir sonuçla karşılaşmadan profillerin kimliklerini değiştiriyorlar.”

Schatz, Facebook'un ana şirketi Meta'yı İsrailli kullanıcıları profil değişiklikleri konusunda uyarmadığı ya da bunlara karşı savunma araçları sağlamadığı için eleştirdi.

Schatz, “Avrupa Birliği'nde olsaydık, Facebook'un bu konuda neler yapıldığı konusunda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekirdi” dedi.

“Ancak İsrail'de herhangi bir mevzuat ya da düzenleme bulunmadığından, platformlar güvenliklerini tehlikeye atan kişilerle ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaşmamayı tercih ediyor,” diyerek sözlerine devam Schatz, İsrail halkının “kendisini internette terk edilmiş bulduğunu” söyledi.

Haberde, sahte profillerin, doğru İbranice üreten ve paylaşımları daha etkili hale getiren grafikler oluşturan yapay zeka sayesinde daha ikna edici hale geldiğine dikkat çekildi.

Ynet, bu profillerin, diğerlerinin yanı sıra “Hamas ve Hizbullah tarafından üretilen kışkırtma ve moral bozma videolarını” da yaydığını iddia etti.

Ynet, söz konusu videoların birçoğunun “İran'dan gelen saldırılar gibi dramatik olayların ardından veya eski savunma bakanı Yoav Gallant'ın görevden alınması gibi olaylar sırasında İsrail toplumu içinde çatlaklar yaratmak amacıyla dolaşıma sokulduğunu” söyledi.

Bu gelişmelerin paralelinde, geçen hafta İsrail medyasında yayınlanan bir haberde de İsrail’in Şin Bet istihbarat teşkilatının, 2024 yılında İran adına casusluk faaliyetlerinin yüzde 400 arttığını söylediği bildirilmişti. Haberde, 27 kişinin bu suçlarla itham edildiği, 13 büyük casusluk operasyonunun engellendiği ve işgal altındaki Batı Şeria’da 1040 saldırının önüne geçildiği öne sürülmüştü.