Çin'den HTŞ rejimine tepki

img
Çin'den HTŞ rejimine tepki YDH

Çin’in BM Temsilcisi Fu Kong, HTŞ rejiminin yabancı teröristlere rütbe vermesini kınayarak, rejime terörle mücadele taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulundu. Fu, ayrıca işgalci İsrail’in Suriye’deki faaliyetlerini eleştirirken, uluslararası toplumu Suriye’nin insani krizine karşı daha fazla yardım sağlamaya davet etti.




YDH - Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Kong, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimi ordusunun yabancı teröristlere yüksek rütbeler vermesine ilişkin Pekin’in derin endişelerini dile getirdi.

Fu, özellikle Türkistan İslam Partisi lideri ve Doğu Türkistan İslam Hareketi ile bağlantılı militanlara işaret etti.

Çinli diplomat, dün BM Güvenlik Konseyi toplantısında, HTŞ rejimine yönelik şu çağrıyı yaptı: "Suriye’nin terörle mücadele konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi ve topraklarının diğer ülkelerin güvenliğini tehdit eden terörist güçler tarafından kullanılmasını engellemesi gerekiyor."

Çinli temsilci, Suriye’nin iç durumunun nasıl geliştiğinden bağımsız olarak, terörle mücadelede sıfır tolerans ilkesi üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin yakın zamanda Suriye ile ilgili yayımladığı bir açıklamada, tüm ülkelerin, Konsey’in terör listesinde yer alan örgütlerle mücadele etmesi ve teröristlere güvenli sığınak sağlamamasının altı çizildiğini hatırlattı.

Öte yandan Fu Kong, işgalci İsrail’in Suriye’nin güneyindeki faaliyetlerine de değindi. Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve birliğine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Fu, Golan Tepeleri’ne dair BM kararlarının uygulanması ve 1974 tarihli Ateşkes Anlaşması’na uyulması gerektiğini belirtti.

Fu, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 yılında oybirliğiyle kabul ettiği 2254 sayılı karar çerçevesinde, Suriye halkının liderliğinde ve sahipliğinde bir siyasi süreci desteklediğini söyledi.

Fu ayrıca, Pekin'in uzun süredir Suriye ile dostane ilişkiler yürüttüğünü, Suriye’nin iç işlerine müdahale etmediğini ve uluslararası toplumla iş birliği içinde, çatışmanın sona erdirilmesi ve barışçıl kalkınma yolunda adımlar atılması için çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Çinli temsilci, Suriye’nin "dünyanın en kötü insani krizlerinden biri" ile karşı karşıya olduğunu belirterek, 16 milyonun üzerinde insanın ciddi insani sıkıntılar yaşadığını söyledi. Fu, yasa dışı tek taraflı yaptırımların Suriye halkının çektiği sıkıntıları artırdığını ifade etti.

Uluslararası topluma Suriye’ye yönelik insani yardımları artırma çağrısında bulunan Fu, BM’nin insani yardım projelerinin hızlandırılmasında koordinasyon rolü oynaması gerektiğini söyledi. Kış mevsimi boyunca halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasının öncelikli olması gerektiğini de ekledi.