Birleşmiş Milletler'in Lübnan Özel Koordinatörü Janine Hennis-Plasschaert, Güvenlik Konseyi'ndeki açıklamasında, 1701 sayılı kararın Litani Nehri'nin iki kıyısını da kapsayacak şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. Yetkili, General Jozef Aun’un cumhurbaşkanı seçilmesini, Lübnan'ın toparlanma ve yeniden inşa süreci için önemli bir fırsat olarak değerlendirdi.
YDH - Birleşmiş Milletler’in Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, “1701 sayılı kararın uygulanmasıyla ilgili derinlemesine müzakerelerin başlatılmasını ve bu uygulamanın Litani Nehri’nin her iki kıyısını kapsayacak şekilde genişletilmesini” talep etti.
Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin toparlanma ve yeniden inşa için gerekli kaynakların akışını hızlandırmasını umduğunu belirtti.
Hennis-Plasschaert, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu bilgilendirme sırasında, “27 Kasım’da varılan mutabakata göre 60 günlük sürenin üçte ikilik kısmı geride kalırken, bu son aşamanın önemine dikkat çekti ve İsrail ordusunun geri çekilmesi ile Lübnan ordusunun güneyde yeniden konumlandırılması için daha fazla çaba harcanması gerektiğini” vurguladı.
El-Ahbar gazetesinin aktardığına göre Hennis-Plasschaert, “2006 sonrası 1701 sayılı kararın uygulanmaması yalnızca yeni bir şiddet ve yıkım döngüsü yarattı. Bu nedenle, bu kez kararın Mavi Hat boyunca ve Litani Nehri’nin ötesinde, Lübnan genelinde uygulanması için kapsamlı müzakerelere başlanması şarttır,” ifadelerini kullandı.
Yetkili, tüm taraflara, mevcut zamanı etkin bir şekilde değerlendirme ve mevcut durum ile beklentilerin nasıl yönetileceği konusunda net bir anlayışa ulaşma çağrısında bulundu.
Bunun yanı sıra Hennis-Plasschaert, Ordu Komutanı Jozef Aun’un cumhurbaşkanı seçilmesinin, “ülkenin kurumlarını güçlendirmek ve hayati reformları hayata geçirmek için şiddetle ihtiyaç duyulan bir başlangıç olabileceğini” ifade etti.
Bunun, toparlanma ve yeniden inşa için gerekli kaynakların hızla sağlanmasına katkıda bulunmasını umduğunu dile getirdi.