İran ve Avrupa’nın üç büyük gücü (Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık), İran’ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılmasına ilişkin İsviçre'de iki günlük gizli görüşmelere başladı. Taraflar, nükleer ilerleme ve yaptırımların hafifletilmesi gibi temel konuları ele alırken, sürecin ‘diplomatik çözüm’ hedefiyle devam edeceğini vurguladı.
YDH - İran ve Avrupa üçlüsü (Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık), dün akşam İsviçre'de İran’ın nükleer programıyla ilgili iki gün sürecek görüşmelere başladı.
Görüşmeler, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşüne bir hafta kala gerçekleşiyor.
Toplantı sıkı bir gizlilikle yürütülüyor. Katılımcıların isimleri ya da görüşmenin yapılacağı yer açıklanmadı
Söz konusu toplantılar, İran ile Avrupa ülkelerinin temsilcileri arasında Cenevre'de yapılan ve yine gizlilikle yürütülen görüşmelerin üzerinden iki ay geçmeden düzenleniyor. Batı, Tahran’ın nükleer programındaki ilerlemeyle ilgili kaygılarını dile getiriyor.
‘Ciddi ve açık görüşmeler’
İran’ın ISNA haber ajansı, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi’nin, üçlü grup (Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık) temsilcileriyle "ortak ilgi alanları, yaptırımların kaldırılması, nükleer meseleler ve bölgedeki endişe verici durumlar" konularında görüştüğünü bildirdi.
Daha sonra Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, görüşmeleri "ciddi, açık ve yapıcı" olarak nitelendirdi.
Yetkil, X platformunda yaptığı paylaşımda şunları belirtti: "Yaptırımların hafifletilmesi ve nükleer meselelerde belirli detayları içeren fikirleri tartıştık. Taraflar, müzakerelerin yeniden başlatılmasının ve anlaşmaya varmak için uygun bir ortamın sağlanmasının gerekli olduğu konusunda hemfikir oldular. Ayrıca, diyaloğumuzu sürdürme kararı aldık."
‘Bu bir müzakere değil’
Almanya Dışişleri Bakanlığı ise görüşmeleri bir "müzakere" olarak nitelendirmedi. İran ise bu süreci sadece "istişare" olarak tanımladı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekai, görüşmelerin "geniş bir konu yelpazesini" ele aldığını belirterek, "İran için temel hedef, yaptırımların kaldırılmasıdır,” dedi.
Bekai, İran’ın diğer tarafların gündeme getirmek istediği konuları da dinleyeceğini ekledi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise toplantının, "Avrupa troykasının İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüme ulaşmak için çalışmaya devam ettiğinin bir göstergesi" olduğunu ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 6 Ocak’ta yaptığı açıklamada, İran’ı Orta Doğu’daki "ana stratejik ve güvenlik sorunu" olarak nitelendirerek, nükleer programındaki hızlanma konusunda uyarıda bulunmuştu.