Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'de önceki rejimin yıkılmasına yol açan kilit olayları ele aldı ve Rusya'nın ülkenin geleceğine ilişkin mevcut perspektifini ve bakış açısını özetledi.
YDH- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Salı günü yaptığı açıklamada Rusya'nın yeni Suriye rejimiyle sürekli temas halinde olduğunu söyledi.
Lavrov, Rusya'nın Orta Doğu'dan ayrılmayacağını teyit ederek, Suriye'deki Rus üslerine ve ülkenin oradaki durumu iyileştirme konusundaki kararlılığına atıfta bulundu.
Lavrov, “ilgili dış güçler” de dâhil olmak üzere Suriye'deki tüm siyasi, etnik ve dini gruplar arasında “kapsayıcı bir diyalog” çağrısında bulundu.
Lavrov, önceki Suriye rejimini son on yılda siyasi ilerlemeyi geciktirmek ve iktidarı muhalefetle paylaşmayı reddetmekle eleştirdi. Lavrov, bu taktiklerin yaptırımlar ve ayrılıkçılara yardım eden Suriye'nin doğusundaki Amerikan işgali ile birleştiğini söyledi.
Lavrov, bir iktidar paylaşımı formülüne ulaşılabileceğini ancak bunun eski rejim tarafından engellendiğini öne sürdü. Suriye'deki Kürt güçlerin eski rejimle bağlarını onarmaya yanaşmadıklarını, Amerikan varlığına ve “yarı-devlet” beklentisine güvenmeyi tercih ettiklerini kaydetti.
Moskova, Türkiye ve Irak'ın böyle bir devletin kurulmasına izin vermeyeceğini vurgulamış ve Suriye, Irak, İran ve Türkiye'deki Kürtlerin haklarını korumaya yönelik bir yaklaşım benimsemiştir.
Lavrov, hem önceki Suriye rejiminin hem de Kürt güçlerinin “müzakere etmek istemediği” sonucuna vardı.
Rusya ve Türkiye Suriye'de çözümü görüşüyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre Lavrov ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan daha önce telefonda Suriye'de çözümün ilerletilmesi konusunu görüştüler.
Görüşmede Suriye'de devam eden çatışmanın ele alınması için kapsayıcı bir ulusal diyaloğun teşvik edilmesi üzerinde duruldu.
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Sergey Lavrov ve Hakan Fidan ayrıca Suriye'deki tüm siyasi ve etnik-mesleki güçleri ve uygun anlaşmalar arayışını kolaylaştırabilecek tüm ‘dış aktörleri’ içeren kapsayıcı bir ulusal diyalog düzenleyerek Suriye'deki çözümü desteklemek için atılacak ilave adımları da ele aldılar.”
Dışişleri Bakanları ayrıca Ukrayna ihtilafı da dahil olmak üzere bölgesel ve küresel konulara değinirken enerji güvenliğinin korunmasının önemini vurguladılar.
Bakanlık, “Enerji güvenliğine yönelik risk yaratmayı amaçlayan eylemlerin önlenmesi ihtiyacına özellikle dikkat çekildi” diye ekledi.
Görüşmeler, Batılı ülkelerin Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması için önkoşullar öne sürdüğü bir dönemde, Suriye'nin yeni yönetimine Rusya ile arasına mesafe koyması için yapılan baskıların arttığı bir dönemde gerçekleşti.
Avrupalı yetkililerin Şam'daki geçici hükümeti ekonomik ve siyasi teşvikler karşılığında Moskova ile bağlarını koparmaya çağırdığı bildiriliyor.
Bu arada Türkiye, Ankara'nın terörist örgütler olarak gördüğü Kürt gruplara devam eden destekleri nedeniyle Batılı ülkelere karşı hayal kırıklığını dile getirdi.
Türkiye, Batı'yı bölgedeki güvenlik çıkarlarını baltalamakla suçlarken, bu konu uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık noktası.