Panama, Trump'ı BM'ye şikayet etti

img
Panama, Trump'ı BM'ye şikayet etti YDH

Panama’nın BM Daimi Temsilciliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’nı “geri alacağız” şeklindeki açıklamalarını Birleşmiş Milletler’e şikayet etti. 




YDH - Panama’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’yla ilgili tartışmalı açıklamalarını BM Genel Sekreteri António Guterres’e ileterek resmi bir şikayette bulundu.

Reuters’in ulaştığı belgelere göre, Panama, Trump’ın 20 Ocak’taki yemin töreninde yaptığı “Panama Kanalı’nı geri alacağız” açıklamasını BM’ye taşıdı.

Panama’nın BM nezdindeki temsilciliği, BM Şartı’na atıfta bulunarak, “Devletler, uluslararası ilişkilerinde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik güç kullanma tehdidinden kaçınmalıdır, ifadelerine yer verdi. Şikayet mektubu, BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine de dağıtıldı.

Donald Trump, aralık ayı sonlarında yaptığı bir açıklamada, Panama Kanalı üzerindeki kontrolün yeniden sağlanması gerektiğini savunmuştu.

ABD’nin 1991 yılında Panama’ya devrettiği kanalla ilgili olarak Trump, Panama hükümetinin kanal kullanımı için aşırı yüksek ücretler talep ettiğini ve Çin’in kanalın işleyişi üzerinde etkisini artırdığını öne sürmüştü.

Trump, “Ticaret için hayati öneme sahip bu yapının başkalarının eline geçmesine izin vermeyeceğiz,” demişti.

20 Ocak’taki yemin töreninde de konuya değinen Trump, Panama Kanalı’nın Panama’ya devredilmesini “aptalca bir hediye” olarak nitelendirerek, “Şimdi Çin tarafından yönetiliyor. Görevimiz onu geri almaktır,” ifadelerini kullandı.

Panama Devlet Başkanı José Raúl Mulino, Trump’ın açıklamalarını sert bir dille reddetti. Mulino, “Panama Kanalı Panama’ya aittir ve öyle kalacak. Bu kanal, ABD’nin bir yüzdesi veya hediyesi değildir,” dedi.

Mulino, Trump’ın iddialarını “yalan” olarak nitelendirerek, kanalın Panama’nın egemenliği altında olduğunu vurguladı.

Panama Kanalı, Pasifik Okyanusu’ndaki Panama Körfezi’ni Karayip Denizi ve Atlas Okyanusu’na bağlayan stratejik bir su yoludur. Dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 3’ü bu kanal üzerinden gerçekleşiyor.

Yılda 14 bin geminin geçiş yaptığı kanal, Asya’dan ABD’ye otomobil ve diğer ticari malların taşınmasında büyük önem taşıyor.

Ayrıca, ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatı için de kritik bir rota konumunda.

Çin, Panama Kanalı’nın doğrudan kontrolüne sahip değil. Ancak, Hong Kong merkezli Hutchison Holdings’in bir yan kuruluşu, kanalın her iki girişinde bulunan Balboa ve Cristóbal limanlarını işletiyor.

Trump’ın açıklamalarının ardından Panama hükümeti, Hutchison Holdings’in faaliyetlerini incelemeye başladı.

Şirket, 1997 yılında İngiltere’nin Hong Kong’u Çin’e devretmesinin ardından bu limanların işletme hakkını elde etmişti.