Beyaz Saray, TikTok’un yazılım geliştiricisi Oracle ve diğer yatırımcıların kontrolüne geçmesini sağlayacak bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Anlaşma kapsamında, TikTok’un sahibi Çin merkezli ByteDance’ın yalnızca azınlık hissesine sahip olacağı, ancak algoritma, veri toplama ve yazılım güncellemelerinin Oracle tarafından kontrol edileceği belirtiliyor.
YDH - Beyaz Saray, video paylaşım platformu TikTok’un yazılım geliştiricisi Oracle ve bir grup dış yatırımcının kontrolüne geçmesini sağlayacak bir anlaşmayı müzakere ediyor.
Görüşülen anlaşmaya göre, TikTok’un sahibi olan Çin merkezli ByteDance’ın şirkette azınlık hissesi bulunmaya devam edecek. Ancak NPR radyosunun aktardığına göre, "uygulamanın algoritması, veri toplama süreçleri ve yazılım güncellemeleri" Oracle tarafından kontrol edilecek. Oracle halihazırda TikTok’un internet altyapısının temelini sağlıyor.
Haberde, “Bu durum, fiilen Amerikan yatırımcılarının TikTok’un kontrol hissesine sahip olacağı anlamına geliyor, ancak anlaşmanın şartları hâlâ müzakere ediliyor ve değişebilir,” ifadelerine yer verildi.
Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, anlaşmanın amacının Oracle’ın TikTok üzerinde etkili bir denetim sağlaması olduğunu belirtti. ByteDance’in tamamen ortadan kalkmayacağını, ancak Çin’in katılımının minimum seviyeye indirileceğini de sözlerine ekledi.
NPR, müzakerelere katılan diğer potansiyel yatırımcılar arasında Microsoft’un bulunduğunu bildirdi.
Daha önce Walmart’ın TikTok’u satın alma girişimi gündeme gelmişti, ancak kaynaklara göre perakende devi, uygulamanın değeri konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle şu anda anlaşmaya katılmaktan kaçınıyor.
Oracle ve Beyaz Saray yetkilileri, potansiyel anlaşma hakkında 24 Ocak’ta bir toplantı yaptı. NPR’nin bildirdiğine göre, önümüzdeki hafta yeni görüşmeler yapılması bekleniyor.
20 Nisan 2024’te ABD Temsilciler Meclisi, TikTok’un Çinli sahibi ByteDance tarafından satılmadığı takdirde ülkede yasaklanmasını öngören bir yasayı onayladı.
24 Nisan’da Başkan Joe Biden, uygulamanın ülkede 270 gün içinde satılmaması durumunda yasaklanmasını içeren ayrı bir yasayı imzaladı. Bu süre, 19 Ocak’ta, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından bir gün önce sona erdi.
17 Ocak’ta ABD Yüksek Mahkemesi, ulusal güvenlik gerekçesiyle TikTok yasağını onayladı. Bu kararın ardından uygulamanın ABD’deki faaliyetleri durduruldu.