WhatsApp, gazeteciler ve sivil toplum üyelerini hedef alan İsrailli casus yazılım firması Paragon Solutions’a yaklaşık 90 kullanıcısını hackleme girişiminde bulunduğu için bir ihtarname gönderdiğini duyurdu.
YDH- Paragon Solutions, gazetecileri ve sivil toplum üyelerini bilgisayar korsanlığı girişimleriyle hedef almakla suçlanırken, WhatsApp bir ihtarname yayınlayarak ticari casus yazılımların giderek artan kötüye kullanımına ilişkin endişelerin altını çizdi.
Meta'nın WhatsApp iletişim uygulamasından bir yetkiliye göre, İsrailli casus yazılım firması Paragon Solutions, gazeteciler ve sivil toplum temsilcileri de dahil olmak üzere çok sayıda kullanıcısını hedef aldı.
Cuma günü bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, olayın ardından WhatsApp, Paragon'a bir ihtarname gönderdi. WhatsApp yaptığı açıklamada “insanların özel olarak iletişim kurma becerilerini korumaya devam edeceğini” belirtirken, İsrailli firma yorum yapmayı reddetti.
Reuters'a bilgi veren WhatsApp yetkilileri, platformun sivil toplumdan medya mensuplarına kadar yaklaşık 90 kullanıcısını hackleme girişiminde bulunulduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Bir yetkili, WhatsApp'ın hack girişimini durdurduğunu ve hedefleri Kanadalı çevrimiçi gözlem grubu Citizen Lab'a yönlendirdiğini açıkladı.
Yetkili, Paragon'un saldırıdan sorumlu olduğunu nasıl tespit ettiklerini açıklamayı reddederek, kolluk kuvvetleri ve endüstri ortaklarının bilgilendirildiğini belirtti ancak ayrıntıya girmedi.
Citizen Lab araştırmacısı John Scott-Railton'a göre, WhatsApp kullanıcılarını hedef alan Paragon kötü amaçlı yazılımının keşfi “paralı casus yazılımların çoğalmaya devam ettiğini ve çoğaldıkça da sorunlu kullanımın tanıdık kalıplarını gördüğümüzü hatırlatıyor.”
Yetkililer, NSO Group ve Pegasus gibi İsrailli casus yazılım firmalarının gazetecilere, aktivistlere ve muhalif milletvekillerine karşı casusluk faaliyetlerinde bulunmalarının endişeleri arttırdığını söylediler.
Lübnanlı gazeteci Eliya Magnier, İsrail’in, bir WhatsApp mesajı aracılığıyla Heniye'nin telefonuna casus yazılı yerleştirdiğini söylemiş, söz konusu casus yazılımın İsrailli siber istihbarat firması NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus yazılımına benzediği dile getirilmişti.
Access Now adlı insan hakları kuruluşunun kıdemli teknoloji hukuku danışmanı Natalia Krapiva, Paragon'un “üstün bir casus yazılım firması” olarak ün yaptığını belirterek, “ancak WhatsApp'ın son ifşaatları aksini gösteriyor” dedi.
Krapiva ayrıca, “Bu sadece bazı çürük elmalarla ilgili bir mesele değil, bu tür suiistimaller ticari casus yazılım endüstrisinin bir özelliğidir.” diye ekledi.
ABD'li bir yargıç geçtiğimiz ay, İsrailli NSO Group'a karşı açılan davada WhatsApp lehine karar vermiş ve şirketi, uygulamadaki bir güvenlik açığından yararlanarak izinsiz gözetleme için casus yazılım yüklemekle suçlamıştı.
WhatsApp ayrıca 2019 yılında, NSO'ya karşı ihtiyati tedbir ve tazminat talebiyle yasal işlem başlatmış ve şirketi altı ay önce WhatsApp sunucularını hackleyerek mağdurların cihazlarına Pegasus casus yazılımını yerleştirdiğini iddia etmişti.