ABD'de soruşturma: Venezuelalı muhalifler yardım parasını lükse harcadı

img
ABD'de soruşturma: Venezuelalı muhalifler yardım parasını lükse harcadı YDH

Venezuela'daki ABD Büyükelçiliği'nin belgelerine göre, Venezuelalı muhalif liderler Maduro hükümetini devirmek için verilen milyonlarca doları kişisel lüks harcamalarına ayırdı. Bunun üzerine Donald Trump, Elon Musk'tan yolsuzluk iddialarını soruşturmasını istedi ve USAID'in sosyal medya hesabı kapatıldı.




YDH - Venezuela'daki ABD Büyükelçiliği'ne ait belgelerde, Venezuelalı muhalefet liderinin Washington'daki temsilcisi ve adaletten kaçan Carlos Vecchio'nun, o dönemde muhalefet lideri Juan Guaido tarafından tek taraflı olarak ilan edilen hükümet için Washington'da büyükelçi olarak görev yaptığı sırada, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) 116 milyon dolar aldığı ortaya çıktı.

Belgelere göre, paralar 2017'den beri USAID'in yöneticiliğini yapan Mark Green tarafından verildi ve paraların amacı Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini devirmekti.

ABD Büyükelçiliği dosyalarına göre ABD Ajansı, "insani yardım ve kalkınma" gerekçesiyle sivil toplum kuruluşlarına toplam 568 milyon dolar civarında bir para verdi.

Bu yardımların, Venezuela topraklarında yaşayan kişilere veya tüm bölgedeki göçmenlere yönelik olduğu belirtildi.

Belgelerde yer alan bilgilere göre, Venezuelalı muhalif Lopez Tintori'nin ailesi, USAID'den en az 256 milyon dolar almasına rağmen, bu parayı İspanya'daki lüks yaşamlarına harcadı.

Dosyalarda Belgelerde ayrıca muhalefetin diğer liderlerinden Juan Guaido'nun 98 milyon dolar ve Julio Borges'in 52 milyon dolar aldığına değinildi.

ABD Büyükelçiliği'nin ortaya çıkardığı Venezuela muhalefetinin yolsuzluk dosyaları kapsamında, ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li milyarder ve danışmanı Elon Musk'a, USAID'den para alan Venezuelalı muhaliflerin yolsuzluk vakalarıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütmesi talimatını verdi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) sosyal medya platformu X hesabının kapatılması, ABD makamları tarafından yürütülen soruşturmaların ciddiyetine işaret ediyor.

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ocak ayının sonlarında yaptığı açıklamada, Trump'ın Venezuelalı göçmenler için geçici koruma statüsünü iptal ettiğini ve bunun, Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun, Demokrat Parti adayı Kamala Harris'i desteklemesine karşılık bir intikam olduğunu belirtti.



Makaleler

Güncel