Trump’tan varlık fonu planı

img
Trump’tan varlık fonu planı YDH

Bloomberg'e göre, Donald Trump, önümüzdeki 12 ay içinde Amerikan federal hükümeti için özel bir fon oluşturmayı hedefliyor. Fonun amacı ve yapısı belirsizliğini korurken, uzmanlar siyasi müdahalenin fonun başarısını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.




YDH - Bloomberg'in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki bir yıl içinde federal hükümetin sahip olacağı özel bir fon oluşturmak istiyor.  Fonun ne tür bir fon olacağı henüz net değil.

Geçtiğimiz eylül ayında New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada Trump, gümrük vergilerinden elde edilen gelirlerin bir yatırım aracına dönüştürülmesini önermişti.

Bloomberg, Trump'ın şubat ayının başında fonun kurulmasını öngören bir kararname imzaladığını ve ABD'nin yakında "en büyük fonlardan birine sahip olacağını ve kriz zamanlarında para talep edilebileceğini" söylediğini aktardı.

Ajans, pek çok ülkenin bu tür fonları Kovid-19 salgını sırasında acil durum önlemlerinin maliyetini karşılamak için kullandığını belirtti.

Hazine Bakanı Scott Bessent'in yorumları, yönetimin kamu varlıklarını satabilecek veya ipotek edebilecek ikinci tür bir fon oluşturacağını gösteriyor.

Bessent, Washington'ın "ABD bilançosundaki varlık tarafını Amerikan halkının yararına olacak şekilde değerlendireceğini" ve fonun "likit varlıklar ve ülkemizde sahip olduğumuz varlıkların bir karışımı" olacağını söyledi.

Bloomberg, Trump'ın önerdiği fonun üçüncü türden olabileceğine dair başka işaretler olduğunu belirterek, ABD başkanının daha tek bir dolar toplamadan fonun hangi sektörlere ve hatta hangi şirkete yatırım yapmak istediğini şimdiden belirlediğine dikkat çekti.

Ajans, devlet varlık fonlarının performansının nasıl tanımlandığına bağlı olduğunu vurgulayarak, getiriler açısından Yeni Zelanda fonunun dünyadaki en iyi fonlardan biri olduğunu ve 2024'te yüzde 16 getiri sağladığını, Norveç varlık fonunun ise yüzde 13 getiri sağladığını belirtti.

Fkat tasarruf fonları oldukları için devlet varlık fonları genellikle istikrara öncelik veriyor, bu nedenle düşük volatilite ve enflasyonun üzerinde kazanç elde etmek, doğrudan büyümeden daha önemli.

Ajans, uzmanların genellikle en başarılı fonların ortak bir noktası (siyasilerin uzak durması) olduğu konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Bloomberg'e göre uzmanlar, bir devlet varlık fonunun ABD için mantıklı olup olmadığının, Trump'ın bunu kurarak neyi başarmaya çalıştığına bağlı olduğunu belirtiyor.

Case Western Reserve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesör Paul Rose, "Devlet varlık fonları belirli sorunları çözmek için tasarlanmıştır ve fonun yönetimi ve yatırımların niteliği tamamen bu soruna yöneliktir," dedi.

Bu tür fonları inceleyen ve meslek hayatının çoğunda bu konuda danışmanlık yapan Rose, çoğu işaretin Trump'ın üçüncü türe, yani stratejik yatırım fonuna yöneldiğini gösterdiğini söyledi.

Rose, eğer sorun ulusal altyapı eksikliği ise, bir devlet varlık fonunun en iyi çözüm olmayabileceğini belirtti.

Bloomberg, fonların büyüklüğü, dolandırıcılık yapma fırsatı ve çoğu devlet varlık fonunda yerleşik olan denetim eksikliğinin, onları doğası gereği riskli araçlar haline getirdiğini vurguladı.

Potansiyel faydalarına rağmen "dolandırıcılık ortamından kaçınmak için büyük zorluklar" yarattıklarını belirtti.

ABD Adalet Bakanlığı, Malezya'daki "1MDB skandalını" "şimdiye kadarki en büyük yolsuzluk vakası" olarak nitelendirdi.

Angola, Libya ve Ekvator Ginesi'ndeki devlet varlık fonlarında da kötü uygulama örnekleri bulundu.

Rose, "Mali riskler, kötü yatırım kararları almak, fon için düşük getiri ve yolsuzluk nedeniyle gelir kaybı yatıyor; siyasi açıdan riskler ise fonun sadece karşı taraflar arasında değil, Amerikan halkı arasında da meşruiyetini kaybetmesi," uyarısında bulundu.

Malezya'daki "skandal", o zamanki Başbakan Necib Rezzak'ın Malezya yatırım fonundan (hükümet tarafından yönetilen stratejik bir yatırım şirketi) 2,67 milyar Malezya ringgitinden (700 milyon Amerikan doları) fazlasını kişisel banka hesaplarına aktarmakla suçlanmasıyla ilgiliydi.