Washington'dan Tel Aviv'e "askeri yardım" paketi

img
Washington'dan Tel Aviv'e "askeri yardım" paketi YDH

İsrail'e 3 milyar dolardan fazla askeri satış yapılmasına onay veren ABD’li yetkililer, bu satışların “İsrail'in güvenliğini desteklemek ve ABD'nin ulusal çıkarlarına hizmet etmek için önemli olduğunu” belirttiler.




YDH- Amerika Birleşik Devletleri, cuma günü İsrail rejimine mühimmat, buldozer ve ilgili ekipmanlar da dahil olmak üzere 3 milyar dolardan fazla askeri satış yapılmasına onay verdiğini açıkladı.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'na (DSCA) göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 2.04 milyar dolarlık bomba gövdesi ve savaş başlığı, 675.7 milyon dolarlık diğer bomba gövdeleri ve güdüm kitleri ile 295 milyon dolarlık buldozer ve ilgili ekipman satışına onay verdi.

Anlaşmanın 2.04 milyar dolar değerindeki en büyük kısmını 35 bin 529 adet MK 84 ya da BLU-117 genel amaçlı bomba gövdesi ve 4  bin adet I-2000 delici savaş başlığının oluşturduğu bildirildi.

Ek 675.7 milyon dolarlık paket ise MK 83 ve BLU-110 bomba gövdeleri ile JDAM güdüm kitlerini içermekte olup teslimatların 2028 yılında başlaması beklenmekte.

İsrail’in ayrıca, 295 milyon dolarlık anlaşma kapsamında D9R ve D9T Caterpillar buldozerleri alacağı ve teslimatların 2027 yılında yapılmasının planlandığı açıklandı.

DSCA, Rubio'nun “ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail hükümetine yukarıda belirtilen savunma ürünleri ve savunma hizmetlerinin derhal satılmasını gerektiren acil bir durumun mevcut olduğunu tespit ettiğini ve ayrıntılı gerekçeler sunduğunu” belirtti.

Ajans sonuç olarak, bu tür satışlar için olağan “kongre onay sürecinden kaldırıldığını” da sözlerine ekledi.

DSCA, “Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in güvenliğine bağlıdır ve İsrail'in güçlü ve hazır bir kendini savunma kabiliyeti geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak ABD'nin ulusal çıkarları için hayati önem taşımaktadır” dedi.

Son silah satışları, Washington'un bu ayın başlarında, Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşında Amerikan yapımı silahlar kullanan İsrail için 7.4 milyar dolardan fazla bomba, füze ve ilgili ekipmana onay vermesinin ardından geldi.

Dönemin Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, “sivil kayıplara ilişkin endişelere yanıt olarak” geçen yıl İsrail’e 2 bin kiloluk bombaların sevkiyatını engellemişti.

Ancak halefi Donald Trump bu kararı tersine çevirdi ve yeni onaylanan satışların bu büyüklükteki silahları da içerdiği bildirildi.