WSJ: İsrail'in Suriye planı ülkeyi federasyona dönüştürmek

img
WSJ: İsrail'in Suriye planı ülkeyi federasyona dönüştürmek YDH

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail'in Suriye'deki planı ülkeyi zayıf bir merkezi hükümete sahip yarı bağımsız devletlerden oluşan bir federasyona dönüştürmek.




YDH - Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) gibi grupları kullanarak Direniş Ekseni'nin İsrail ile bölgesel bir savaşa girmesini engellemeye çalışanların, er ya da geç İsrail ile doğrudan karşı karşıya gelmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, İsrail'in uluslararası güçlere baskı yaparak uygulamaya koyduğu Suriye planı, ülkeyi zayıf bir merkezi hükümete sahip, yarı bağımsız devletlerden oluşan bir federasyona dönüştürmeyi amaçlıyor.

Bu plan, özellikle İsrail sınırına yakın bölgelerdeki yerel yönetimlere daha fazla güç verilmesini öngörüyor.

ABD'nin İsrail eski Büyükelçisi Daniel Shapiro, gazeteye yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Suriye topraklarında işgal ve müdahaleye devam etmesi durumunda, İsrail'in Suriye iç siyasetinde önemli bir aktör hâline gelmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Shapiro, bu durumun bölgedeki gerilimi daha da artırabileceğine dikkat çekti.

Wall Street Journal'ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail'in kuzey Suriye'deki Dürzilere yardım etmek amacıyla 1 milyar dolardan fazla harcama yapacağı iddia ediliyor.

Bu yardımın, bölgedeki yerel dinamikleri etkileyebileceği ve İsrail'in Suriye'deki nüfuzunu artırma çabası olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.