Hamas, Gazze'ye destek komitesi kurulmasını kabul etti

img
Hamas, Gazze'ye destek komitesi kurulmasını kabul etti YDH

Hamas, Gazze Şeridi'nin yönetimi için 'Filistin'in iç düzenlemeleri tamamlanana kadar' görev yapacak bir toplumsal destek komitesi kurulmasına onay verdiğini açıkladı.




YDH - Hamas, bugün yaptığı açıklamada, "Filistin'deki iç düzenlemeler tamamlanıp Mısır'ın yeniden inşaya dönük planı uyarınca genel seçimler yapılana kadar" Gazze Şeridi'nin yönetimi için bir toplumsal destek komitesi kurulmasına onay verdiğini duyurdu.

İsrail ise esir takası müzakerelerinde ilerleme kaydetmek amacıyla yarın Doha'ya bir heyet göndereceğini açıkladı.

Hamas'tan yapılan açıklamada, Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş liderliğindeki üst düzey bir heyetin Kahire'de Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Tümgeneral Hasan Reşad ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, "ateşkes anlaşmasının uygulanması ve farklı aşamalardaki esir takası da dahil olmak üzere birçok önemli konunun olumlu ve sorumlu bir ruhla ele alındığı" ifade edildi.

Heyet, "anlaşmanın tüm maddelerine uyulması, ikinci aşama müzakerelere derhal başlanması, sınır kapılarının açılması ve Gazze Şeridi'ne insani yardım malzemelerinin koşulsuz olarak yeniden girişinin sağlanması" gerektiğini vurguladı.

Hamas, "Filistin'deki iç düzenlemeler tamamlanana ve ulusal, cumhurbaşkanlığı ve yasama düzeylerinde genel seçimler yapılana kadar Gazze Şeridi'ni yönetmek üzere bağımsız ulusal şahsiyetlerden oluşan bir toplumsal destek komitesi kurulmasına" onay verdiklerini teyit etti.

İsrail Başbakanlığından dün yapılan açıklamada ise, "ABD destekli arabulucuların daveti üzerine, müzakerelerde ilerleme kaydetmek amacıyla Pazartesi günü Doha'ya bir heyet göndereceğiz," denildi.

Bu bağlamda, Axios internet sitesinin haberine göre, ABD yönetiminin Amerikan vatandaşlığına sahip esirlerin serbest bırakılması ve ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının uzatılması amacıyla Hamas ile doğrudan görüşmeler yaptığını doğrulamasından birkaç gün sonra, ABD Başkanı Donald Trump'ın elçisi Steve Witkoff'un pazartesi günü yapılacak görüşmelere katılması bekleniyor.