Israel Katz: İsrail ordusu Suriye'de süresiz kalacak
Hermon Dağı'na yaptığı ziyarette İsrail ordusunun Suriye'deki varlığını "süresiz olarak" sürdürme niyetinde olduğunu açıklayan İsrail Savunma Bakanı, “Her sabah Ahmed el-Colani Şam'daki başkanlık sarayında gözlerini açtığında, İsrail ordusunun Hermon'un zirvesinden kendisini izlediğini görecek.” dedi.
YDH- The Cradle'ın bildirdiğine göre, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, işgal edilen Hermon (Şeyh) Dağı'na yaptığı son ziyaret sırasında İsrail ordusunun Suriye'deki varlığını “süresiz olarak” sürdürme niyetinde olduğunu açıkladı.
Israel Katz, “İsrail ordusu Suriye'de sınırsız bir süre kalmaya hazırdır. Hermon'daki bölgeyi güvence altına alacağız.” dedi.
“Suriye'nin güneyindeki tüm güvenlik bölgesinin askerden arındırılmış, silahlardan arındırılmış ve tehditlerden arındırılmış olmasını sağlayacağız.” diyen Katz sözlerine şöyle devam etti: “Her sabah Ahmed el-Colani (Ahmed el-Şaraa) Şam'daki başkanlık sarayında gözlerini açtığında, İsrail ordusunun Hermon'un zirvesinden kendisini izlediğini görecek. Suriye'nin güneyindeki güvenlik bölgesinin tamamında, Golan ve Celile sakinlerini onun ve cihatçı müttefiklerinin tehditlerinden korumak için burada olduğumuzu hatırlayacaktır.”
İsrail ordusu, Beşşar Esed yönetiminin düşmesinden bu yana Hermon Dağı'nın Suriye tarafını bir “tampon bölge” ile birlikte işgal altında tutuyor.
O tarihten bu yana İsrail, ikisi Hermon Dağı'nın tepesinde olmak üzere Suriye topraklarında “dokuz askeri karakol” kurdu. Daha önce Suriye Ordusu'na ait olan bu karakollardan biri Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne bakan stratejik bir konuma sahip.
İsrail savaş uçakları, Beşşar Esed yönetiminin devrilmesinin ardından ülkenin askeri altyapısına yönelik dünkü son saldırısında Şam ve güney Suriye yakınlarındaki ordu kışlalarını ve karakollarını vurmuştu.
İlgili Haberler
El-Ahbar: HTŞ rejiminin ekonomik masalı çöktü
16 Eylül 2026 09:38
Colani: Suriye'de sosyalist sistemden daha liberal bir sisteme geçiş y…
15 Eylül 2026 20:35
Suriye'de zam isyanı büyüyor: Haseke'de fırınlar kapandı
15 Eylül 2026 10:20
Suriye'de halk yoksullaşıyor, petrol gelirleri kayıp
15 Eylül 2026 10:10
