Faysal: Tahran ve Riyad mezhep ihtilafını önlemeye çalışacak

img
Faysal: Tahran ve Riyad mezhep ihtilafını önlemeye çalışacak YDH

SAAF-Suudi Arabistan’ın ABD eski büyükelçisi Turki el-Faysal, İran ve Suudi Arabistan’ın Irak ve




SAAF-Suudi Arabistan’ın ABD eski büyükelçisi Turki el-Faysal, İran ve Suudi Arabistan’ın Irak ve Lübnan’daki mezhebi çekişmeleri önlemek için çaba içinde olduğunu belirtti.

 

Abu Dabi’deki Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin yıllık konferansında bir konuşma yapan Turki el Faysal, ülkesinin dost ve komşu olarak nitelendirdiği İran’la tarihi ve ekonomik ilişkilere sahip olduğunu belirtti.

 

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz arasında yapılan son görüşmeye de değinen Faysal, iki liderin Irak ve Lübnan’daki mezhebi ihtilafları söndürme konusunda anlaştıklarını belirtti.

 

“İran’ı komşu ve dost bir ülke olarak görmeyi istiyoruz; İran’la ortak tarihi bağlarımız ve ekonomik çıkarlarımız var. İran’la Körfez İşbirliği Örgütü Üyesi ülkeler arasında mezhebi ihtilaflar olsa da bu ihtilaflar düşmanlığa ve nefrete dönüşmemelidir” diyen Faysal, İran ve Suudi Arabistan liderlerinin yaptığı son görüşmede Lübnan bunalımının giderilmesi konusunda da anlaşmaya varıldığını söyledi.

 

“Suudi Arabistan, Lübnan konusunda çekişme yerine İran’la diyalog kapısı açmayı zaruri görmektedir; zira ihtilaf ve çekişme öncelikle Lübnanlılara, daha sonra da Fars Körfezi’nin her iki kıyısındaki ülkelerin ilişkilerine zarar vermektedir” diyen Turki el-Faysal, iki ülke arasındaki çekişmelerin Şiilere de Sünnilere de zarar vereceğini ifade etti.

 

Faysal, Lübnan’daki bunalımın çözümü konusunda ülkesinin tehdit, askeri güç veya siyasi baskı yerine diyalogun esas alınmasını temel ilke olarak benimsediğini söyledi.

 



Makaleler

Güncel