Grönland, özerklik ve bağımsızlık talep ederken, ABD’nin bölgedeki egemenlik iddialarına karşı çıkıyor; ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Danimarka’yı Grönland’a yeterli güvenlik ve ekonomik yatırım yapmamakla suçladı.

YDH- ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın uzun süredir stratejik açıdan büyük önem verdiği Arktik bölgesine yaptığı ziyarette, Danimarka'yı Grönland'a yeterli yatırım yapmamakla suçladı.
Grönland'ın kuzeybatısındaki Pituffik Uzay Üssü'nde düzenlenen konuşmada Vance, Danimarka'nın “Grönland halkına ve bu bölgenin güvenlik altyapısına yeterince yatırım yapmadığını” belirtti.
Bu açıklamalar, ABD'nin Kuzey Kutbu'ndaki çıkarlarını hedef alan bir gerilim yarattı.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ziyaretin “kabul edilemez bir baskı” olduğunu belirtirken, Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen, ABD’yi Grönland’ın egemenliğine saygısızlık yapmakla suçladı.
Grönland halkı, ABD'nin bölgeyi ilhak etme girişimlerine karşı çıkıyor ve özerklik talep ediyor.
Pituffik Üssü, ABD'nin füze savunma sisteminin kritik bir parçası olarak stratejik öneme sahip.
Ayrıca, ABD, Grönland’ın zengin maden kaynaklarına ilgi duyuyor. Danimarka ise Kuzey Kutbu’na yönelik 2 milyar dolarlık yatırım yapacak.
Ancak Grönland, büyük ölçekli yabancı kaynak çıkarımına karşı temkinli.