Gazze'de İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırıları, 39 binden fazla çocuğun yetim kalmasına neden oldu.

YDH- 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 39 binden fazla çocuğun, İsrail'in aralıksız saldırıları nedeniyle ebeveynlerinden birini ya da her ikisini kaybettiği bildirildi. Ayrıca, ölü sayısı 50 bin 523'e yükselirken 114 bin 776 kişi de yaralandı.
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre, İsrail'in uzun süreli saldırıları nedeniyle ebeveyn bakımından yoksun kalan on binlerce çocukla birlikte, bölge şu anda “modern tarihin en büyük yetim krizi” ile karşı karşıya.
Büro, bugün kutlanan Filistin Çocuk Günü öncesinde yaptığı açıklamada, 534 gün süren bombardıman sırasında 39 bin 384 çocuğun yetim kaldığını doğruladı. Bunlardan yaklaşık 17 bin çocuk her iki ebeveynini de kaybetti ve şu anda “destek veya bakımdan yoksun bir yaşamla karşı karşıya.”
Bu arada UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini UNICEF'e atıfta bulunarak İsrail'in 18 Mart'ta ateşkesi bozmasından bu yana Gazze'de her gün en az 100 Filistinli çocuğun öldüğünü ya da yaralandığını söyledi.
Durumu "korkunç" olarak niteleyen Philippe Lazzarini, "çocukların sebep olmadığı bir savaşta genç hayatların kısa sürede bitmesinden" yakındı.
Lazzarini, Gazze'de savaşın başlamasından bu yana 15 bin çocuğun öldürüldüğünün rapor edildiğini de sözlerine ekledi.
Lazzarini, “Bu, ortak insanlığımız için bir lekedir. Nerede olurlarsa olsunlar hiçbir şey çocukların öldürülmesini haklı gösteremez” dedi ve derhal ateşkes çağrısında bulundu.
BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşunun başkanı, İsrail’i Gazze'ye yönelik savaşında insani yardımı silah olarak kullanmakla suçladı.
Philippe Lazzarini, İsrail ablukası ve askeri saldırılarının halkı perişan etmeye devam ettiği kuşatma altındaki bölgede koşulların kötüleşmesine dikkat çekti.
Lazzarini yaptığı açıklamada, İsrail'in topyekun ablukasının sonuçlarına dikkat çekerek “Gıda ve yardım silah haline getirilirken açlık ve çaresizlik yayılıyor” dedi.
İsrailli yetkililerin gıda, ilaç ve yakıt da dahil olmak üzere temel malzemelerin girişini engellemesiyle “bir aydan fazla bir süredir tam bir kuşatma” yaşandığını kaydeden Lazzarini, bu durumu “toplu cezalandırma” olarak nitelendirdi.
Yardımların engellenmeye devam etmesinin “sivil düzenin bozulmasına” katkıda bulunduğu uyarısında bulundu.
Gazze'deki Filistinlilerin “küçücük bir toprak parçasına hapsedilmeye devam edildikleri için bitkin düştüklerini” vurgulayarak “yardımların girişine izin verilmeli ve kuşatma kaldırılmalıdır” çağrısında bulundu.