ABD'nin, Suriye’nin BM’deki diplomatik statüsünü "tanınmayan hükümet" düzeyine indirdiği ve kararını "41-HC-2025-03-04-202" sayılı memorandum ile Birleşmiş Milletler'e bildirdiği bildiriliyor.

YDH- Diplomatik kaynaklar, ABD'nin Birleşmiş Milletler’deki Suriye misyonunun statüsünü "üye devlet misyonu" kategorisinden çıkararak "tanınmayan hükümet" düzeyine indirdiğini el-Meyadin'e doğruladı.
Söz konusu değişiklik, Washington tarafından Birleşmiş Milletler’e iletilen ve "41-HC-2025-03-04-202" numaralı bir memorandum ile resmiyet kazandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı memorandum, Suriye misyonu mensuplarının diplomatik vize statüsünü de etkiliyor.
Buna göre, Birleşmiş Milletler'de görevli Suriye diplomatlarına daha önce verilen “G1” tipi vizeler iptal edilirken, bu kişilerin artık sadece tanınmayan hükümet temsilcilerine verilen “G3” tipi vizeler için başvurabilecekleri bildirildi.
Diplomatik kaynaklar, bu adımın “ABD'nin geçici Suriye rejimini tanımadığına” işaret ettiğini vurgularken, bazı ülkelerin de bu konuda Washington'la benzer bir tutum benimsemesinin beklendiğini ifade etti.
Öte yandan, Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), Heyet Tahrir eş-Şam rejiminin 'dışişleri bakanlığından' resmi bir kaynağa dayandırdığı açıklamasında, statü değişikliğinin “tamamen teknik ve idari” bir uygulama olduğunu duyurdu.
Suriye tarafı, bu değişikliğin herhangi bir siyasi anlam taşımadığını savundu.