Uluslararası Af Örgütü, Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel kölelik ve toplu tecavüz dahil yaygın cinsel şiddet uyguladığını bildirdi.

YDH - Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) Sudan'da cinsel şiddet uyguladığını kınayarak, "cinsel kölelik ve toplu tecavüz" vakalarının bulunduğuna dikkat çekti.
Örgüt raporunda, "Hızlı Destek Kuvvetleri, iki yıldır devam eden Sudan iç savaşı boyunca kadınlara ve kız çocuklarına yönelik yaygın cinsel şiddet uygulayarak onları aşağılamayı, kontrolü sağlamayı ve ülke genelindeki toplulukları yerinden etmeyi amaçladı," ifadelerine yer verdi.
Örgütün Bölgesel İnsan Hakları Etki Programı Direktörü Deprose Muchena, "HDK'nin Sudanlı kadın ve kızlara yönelik saldırıları dehşet verici, ahlaki açıdan aşağılayıcı ve onlara azami derecede aşağılama yaşatmayı amaçlıyor," dedi.
"Hepimize tecavüz ettiler" başlığını taşıyan otuz sayfalık rapor, bazıları reşit olmayan otuz kurbanın ve kurbanların aile üyelerinin anlatımlarını içeriyor.
Şiddet olaylarının Nisan 2023 ile Ekim 2024 arasında, başta Darfur, Hartum ve el-Cezire bölgeleri olmak üzere 4 Sudan eyaletinde meydana geldiği belirtiliyor.
UNHCR: Avrupa'ya kaçan Sudanlı mülteci sayısı artıyor
Diğer yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), "2025'in başlarında binden fazla Sudanlı mültecinin Avrupa'ya ulaştığını veya ulaşmaya çalıştığını" belirterek, "bölgedeki yardımların azalması nedeniyle çaresizliğin kısmen arttığına" işaret etti.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, bazı mülteciler yakın zamanda Hartum'daki evlerine dönmüş olsa da, Mısır ve Çad gibi komşu ülkelerdeki milyonlarca kişi, ABD'nin yardım incelemesinin bir parçası olarak mültecilere sunulan hizmetlerin azaltılmasıyla zorlu seçeneklerle karşı karşıya kalıyor.
UNHCR Sözcüsü Olga Sarrado, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "ocak ve şubat aylarında yaklaşık 484 Sudanlının Avrupa'ya ulaştığını, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38'lik bir artış gösterdiğini" söyledi.
Sarrado ayrıca, "yaklaşık 937 kişinin daha denizde kurtarıldığını veya durdurularak Libya'ya geri gönderildiğini, bu sayının geçen yılın aynı dönemindeki rakamların iki katından fazla olduğunu" belirterek, "İnsani yardımlar çöküyor ve savaş dinmezse, birçoğunun onlara katılmaktan başka seçeneği kalmayacak," diye ekledi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Göç Ajansı ise "göçmen ölümlerinin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını ve birçoğunun dünyanın en tehlikeli geçiş yollarından biri olan Akdeniz'i geçerken hayatını kaybettiğini" bildirdi.