HDK, Sudan'da paralel hükümet kurduğunu açıkladı

img
HDK, Sudan'da paralel hükümet kurduğunu açıkladı YDH

Sudan'da on binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine yol açan iç savaş üçüncü yılına girerken, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ülkede paralel bir hükümet kurduğunu duyurdu.




YDH - Sudan'da on binlerce kişinin ölümüne ve 13 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açan iç savaş üçüncü yılına girerken, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ülkede paralel bir hükümet kurduğunu duyurdu.

Çatışma, modern tarihin en büyük insani krizlerinden birine yol açarken, henüz bir çözüm ufukta görünmüyor.

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo, dün yaptığı açıklamada, "Sudan'ın gerçek yüzünü temsil eden geniş bir sivil koalisyon olan Barış ve Birlik Hükümeti kuruldu," diye konuştu.

Dagalo, paralel hükümetin "sadece HDK kontrolündeki bölgelerde değil, ülke genelinde eğitim, sağlık ve adalet gibi temel hizmetleri sağlayacağını" iddia etti.

Dagalo, Telegram platformundan yaptığı açıklamada, bu hükümetin "yeni bir para birimi çıkaracağını, ekonomik hayatı yeniden canlandıracağını ve hiçbir Sudanlının haklarından mahrum kalmaması için yeni kimlik belgeleri düzenleyeceğini" duyurdu.

Sudan ordusunun başkent Hartum'da kontrolü yeniden sağladığını açıklamasının ardından ülkenin batısındaki Darfur bölgesinde çatışmaların şiddetlendiği bildirildi.

Ateşkes çağrıları

Bu bağlamda, Londra'da düzenlenen bir konferansta 15 ülke ile Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği (AfB), Sudan'da "derhal ve kalıcı ateşkes" sağlanması çağrısında bulundu.

Konferansta ayrıca "Sudan'ın bölünmesinin önlenmesi gerekliliği," vurgulandı.

G7 ülkeleri dün yaptıkları açıklamada, "Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri'ni ciddi ve yapıcı müzakerelere anlamlı bir şekilde katılmaya" çağırdı.

Açıklamada, Sudan'da devam eden çatışma, zulüm ve ciddi insan hakları ihlalleri şiddetle kınandı.

G7 Dışişleri Bakanları tarafından yayımlanan bildiride, tüm dış aktörlere "çatışmayı daha da körükleyecek her türlü desteği durdurma" çağrısı yapıldı ve savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaların sürdürüleceği taahhüt edildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'daki silahlı çatışmalar ve hava saldırıları sonucunda 180'den fazla kişinin öldüğünü, 250'den fazla kişinin yaralandığını ve tahminen 125 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Güney Sudan sorumlusu Anita Kiki Gbeho yaptığı açıklamada, "Şiddetteki bu son tırmanış durmalı," ifadesini kullandı.